SPORAZUM

Vlasti Afganistana na slobodu pustile 100 talibana, razlog više nego zanimljiv

Talibanski pokret najavio je oslobađanje 20 zarobljenih vladinih službenika

Talibani u Afganistanu. Ilustracija

Avaz.ba

12.4.2020

Shodno američko-talibanskom sporazumu o mirovnom procesu, vlasti Afganistana treći dan zaredom su danas oslobodile 100 talibana iz zatvora, a i talibanski pokret najavio je oslobađanje 20 zarobljenih vladinih službenika.  

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Afganistana Džavid Fejsal saopćio je da je stotinu talibanskih militanata pušteno jutros iz zatvora Bagram uz prethodno potpisanu izjavu da više neće učestvovati u oružanim aktivnostima.

- U posljednja tri dana smo oslobodili ukupno 300 talibana. Oslobađanje se vrši na osnovu spiska kojeg su talibani dostavili i uz vođenje računa da stariji i bolesni imaju prednost - kazao je Fejsal.

Uporedo s tim, talibanski pokret najavio je da će danas osloboditi 20 vladinih službenika i predati ih predstavnicima Crvenog križa u Kandaharu.

Prema podacima afganistanske vlade, talibani trenutno u pritvoru drže najmanje hiljadu otetih osoba.

Historijski Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu, 29. februara u Dohi su potpisali američki izaslanik Zalmaj Halilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mulah Abdul Gani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem su SAD učestvovale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.