PANDEMIJA

Kako se Vijetnam odbranio od koronavirusa

Službena statistika pokazuje da je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od Covida-19. Agencije

Fu.M./Avaz.ba

13.4.2020

Kao zemlja koja nema nijedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i može služiti kao primjer države koja je uspjela obuzdati pandemiju.

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja i strogog karantina te društvenim jedinstvom zasad izbjegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Evropu i Sjedinjene Države, piše Index.hr.

Službena statistika

Broj zaraženih u Vijetnamu, prema brojaču Univerziteta "Johns Hopkins", iznosi 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantini ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi. Država je zasad provela više od 121.000 testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od Covida-19, a stopa zaraze znatno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik WHO-a za Vijetnam, vjeruje da je za njegov uspjeh ključno bilo rano djelovanje.

Prvi slučajevi

- Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procjene rizika dogodila se početkom siječnja, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini - ističe Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio cijelu državu u karantin puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija, koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo mjeriti u hiljadama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.