DOGOVOR

Ministar finansija SAD: Blizu smo dogovora za 300 milijardi pomoći

Prvobitnom planu ponestalo je finansijskih sredstava

Mnučin: Dodatnih 300 milijardi dolara. Agencije

Avaz.ba

19.4.2020

Američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) rekao je da je blizu dogovor s Kongresom o dodatnih 300 milijardi dolara za program zajmova koji bi radnicima osigurao plate u jeku pandemije koronavirusa.  

- Mislim da smo danas vrlo blizu dogovora - rekao je Mnučin za CNN dodavši da bi program zajmova, ako poslanici budu brzi, mogao ponovo krenuti od srijede. 

Prvobitnom planu ponestalo je finansijskih sredstava.  Demokrate su zaustavile punjenje fonda za zaštitu plata u pokušaju da se izbore za širi program. Republikanci su željeli zakon koji se fokusira samo na mala i srednja preduzeća. Mnučin je rekao da je u novi dogovor uključeno 75 milijardi dolara za bolnice, kao i milijarde za testiranja na koronavirus. Takođe su predviđeni i dodatni zajmovi za slučaj katastrofa, prenosi Hina. 

Prvobitni fond, dio stimulativnog paketa u iznosu od 2,2 biliona dolara, iznosio je oko 350 milijardi dolara. Osmišljen je tako da zajmovi kojima su se pokrivale plate radnicima i neki fiksni troškovi na kraju budu oprošteni.

Ovo su vremena bez presedana. Nikad nismo bili u situaciji da moramo zaustaviti ekonomiju - rekao je minsitar finansija SAD. 

Oko 22 miliona Amerikanaca proteklih sedmica ostalo je bez posla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.