SJEVERNA KOREJA

Kim Jong-un u životnoj opasnosti nakon operacije srca

Za sada nije poznato ko bi mogao naslijediti Kim Jong-una ukoliko se njegovo zdravstveno stanje dodatno pogorša

Kim Jong-un viđen 11. aprila na sastanku partije. Agencija

Avaz.ba

21.4.2020

Sjedinjene Američke Države prate obavještajne podatke koji sugeriraju da je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un u životnoj opasnosti nakon operacije, javlja CNN pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.  Drugi izvor upoznat o obavještajnim informacijama rekao je da SAD pažljivo prati izvještaje o zdravlju Kim Jong-una. 


Propustio i proslavu rođendana djeda Kim Il-sunga

Lider Sjeverne Koreje nedavno je propustio i proslavu rođendana djeda Kim Il-sunga, koji je i najvažniji državni praznik, a što je pokrenulo spekulacije o njegovom zdravlju. Viđen je četiri dana prije toga, 11. aprila, na sastanku partije.


Ozbiljnost situacije je trenutno teško procijeniti. Agencija

Još jedan američki dužnosnik, prenosi CNN, rekao je da su zabrinutosti zbog zdravlja Kim Jong-una vjerodostojne, no ozbiljnost je trenutno teško procijeniti. Dalje se navodi da se, nakon što mu se stanje poboljšalo, veći dio medicinskog tima vratio u Pjongjang 19. aprila, a samo nekolicina je ostala da nadzire oporavak, no CNN nije mogao putem svojih izvora potvrditi taj izvještaj.


Imao komplikacije

Daily NK, internetske novine sa sjedištem u Južnoj Koreji, koje se fokusiraju na Sjevernu Koreju, izvještavaju da je Kim 12. aprila imao operaciju srca. Kim je navodno imao komplikacije zbog prekomjernog pušenja, gojaznosti i prekomjernog rada, navodi Daily NK. Također javljaju da se Kim nakon operacije oporavlja u Hjoangsanu.

Za sada nije poznato ko bi mogao naslijediti Kim Jong-una ukoliko se njegovo zdravstveno stanje dodatno pogorša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.