SRETAN KRAJ

Prerano rođena beba u Škotskoj uspjela pobijediti koronavirus

Kako može biti dobro kada je ovako slaba i majušna, kako se ona može boriti protiv ovog virusa, sjeća se majka

Pejton je rođena osam sedmica ranije. Facebook

Avaz.ba

22.4.2020

Trejsi Megvajer (Tracy Maguire) sjeća se trenutka kada su doktori stavljali bris u nos njene bebe stare samo tri sedmice kako bi je testirali na koronavirus. Rekla je da je to jedna od "najgorih stvari" koje je vidjela.

- To je bio prvi put da sam vidjela svoje dijete kako plače. Držala sam je, plakala sam i samo smo htjeli da sve bude što prije gotovo - ispričala je majka.

Teška samo 1,5 kilograma

Bebica Pejton (Peyton) rodila se osam sedmica prerano i težila je samo 1,5 kilograma. 

Doktori su se nakon rutinskog pregleda zabrinuli da Trejsi možda ima preeklampsiju te su nju i bebu poslali u bolnicu u Lanarkširu na dodatna testiranja. Ubrzo je ustanovljeno da je beba zaražena koronavirusom, piše BBC.

Rekli su mi da je Pejton dobro i da se ne trebam previše brinuti. Mislim da me doktor zapravo htio umiriti, ali ja sam nastavila plakati. Pomislila sam: Kako može biti dobro kada je ovako slaba i majušna, kako se ona može boriti protiv ovog virusa - ispričala je Megvajer.

Bebica je dobila steroide za jačanje pluća. Facebook

Malena Pejton dobila je steroide kako bi joj ojačala pluća, a njenoj majci je rečeno da zbog carskog reza mora otići kući na 14 dana i izolirati se od djeteta.

Otac u izolaciji

- Molila sam doktora telefonom da me pusti da budem s njom. Koliko god su svi pazili na nju, ja sam ipak njena mama. Čak i da je samo prehlađena, voljela bih biti tamo s njom - kazala je Megvajer.

Doktori su popustili, majka je ostala s bebom, a otac je otišao kući u samoizolaciju

Kako su prolazili dani, broj smrtnih slučajeva u Škotskoj zbog komplikacija povezanih s koronavirusom nastavio se povećavati, ali Pejton se počela oporavljati. Ona i njena majka otpuštene su iz bolnice u ponedjeljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.