KINA

Peking zabranio "necivilizirano" ponašanje

Na javnim mjestima moraju biti postavljeni takozvani markeri za obilježavanje distance od jednog metra, a vlast će osigurati pribor za jelo tamo gdje se dijele obroci

Prekršioci mjera platit će novčanu kaznu. Agencije

Avaz.ba

26.4.2020

Peking je zabranio “necivilizirano” ponašanje kao što je nepokrivanje usta i nosa prilikom kašlja ili kihanja, saopćila je danas gradska uprava, što je dio novih propisa radi poboljšanja opće higijene u vrijeme pandemije koronavirusa.

Cilj novih propisa je promovirati “civilizirano ponašanje” u skladu s borbom protiv pandemije.

Osobe koje prekrše propise, koji uključuju obavezno nošenje maske na javnim mjestima, bit će kažnjena finansijski.

Ništa nije prepušteno slučaju. Agencije

Na javnim mjestima moraju biti postavljeni takozvani markeri za obilježavanje distance od jednog metra, a vlast će osigurati pribor za jelo tamo gdje se dijele obroci.

Građani moraju u javnosti biti uredno obučeni, da imaju majicu ili košulju. Ovo se odnosi na praksu poznatu kao “pekinški bikini” kada muškarci zavrću svoje majice otkrivajući stomak kada je vruće. Ovakvo ponašanje bit će potpuno zabranjeno na javnim mjestima, javljaju agencije.

Peking je ranije uveo mjere protiv “neciviliziranog” ponašanja kao što je pljuvanje i bacanje smeća na ulici, izvođenje kućnih ljubimaca bez povoca, bacanje predmeta s viših spratova, obavljanje fizioloških potreba na javnim mjestima i pušenje na mjestima gdje je to zabranjeno.

Kazne za bacanje otpada na ulici, pljuvanje ili uriniranje na javnim mjestima iznosit će oko 30 dolara. 

Ranije su ovi propisi primjenjivani sporadično, ali nedovoljno dosljedno, tako da ove prakse nikada nisu iskorijenjene. Kazna je veća za osobe koje izvode kućne ljubimce bez povoca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.