ITALIJA

Utjecajni šefovi mafije pušteni iz zatvora zbog koronavirusa

Puštanje pripadnika mafije iz zatvora naišlo na kritike u Italiji

Utjecajni šefovi više nisu iza rešetaka. Agencije

Avaz.ba

26.4.2020

Nekoliko italijanskih šefova mafije pušteno je iz zatvora, na osnovu novih pravila donesenih zbog epidemije koronavirusa, izjavio je tužilac za borbu protiv mafije Federiko Kafijero de Raho (Federico Cafiero De Raho).

Prema njegovim riječima, pušteni su utjecajni šef sicilijanske Koza nostre Frančesko Bonura, pripadnik kalabrijske Ndrangete Vinčenco Janaco (Vincenzo Iannazzo), kao i član klana Kaslezi Paskvale Zagarija (Pasquale Zagaria).

Oni su prebačeni u kućni pritvor.

Italija: Manje je mrtvih, ali raste broj zaraženih. Agencije

Italijanska vlada je radi sprečavanje koronavirusa u zatvorima dozvolila da zatvorenici kojima je do kraja odsluženja kazne ostalo 18 mjeseci ili manje, budu prebačeni u kući pritvor.

De Roha navodi da su trojica zatvorenika bila pod “posebnim mjerama izolacije”, kako ne bi došli u kontakt s ljudima izvan zatvora zbog uloge koju su imali u mafijaškim organizacijama, ali da te mjere neće biti na snazi dok su u kućama, prenosi CNN.

Puštanje pripadnika mafije iz zatvora naišlo je na kritike u Italiji. 

“To je ludost”, rekao je lider desničarske opozicione Lige Mateo Salvini i ocijenio da je to “nedostatak poštovanja prema ljudima, sudovima, novinarima, policajcima i žrtvama mafije”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.