POZITIVNE VIJESTI

Novi Zeland "eliminirao" koronavirus

Od utorka, ponovo će početi s radom neki neesencijalni biznisi, a zdravstvene i obrazovne aktivnosti će biti nastavljene

Džasinda Ardern. AFP

Avaz.ba

27.4.2020

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda) izjavila je danas da je uspješno zaustavljeno širenje koronavirusa u zemlji, odnosno da je virus "trenutno eliminiran".

Ona je to izjavila nakon što u toj zemlji nije zabilježen nijedan novi slučaj. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to ne znači i potpuni kraj obolijevanja, prenosi BBC.

Vijest se pojavila nekoliko sati prije nego što će ta zemlja ukinuti najviši nivo društvenih restrikcija.

Od utorka, ponovo će početi s radom neki neesencijalni biznisi, a zdravstvene i obrazovne aktivnosti će biti nastavljene, iako će se od ljudi i dalje tražiti da ostanu u kućama sve vrijeme i izbjegavaju socijalne kontakte.

Na Novom Zelandu do sada je potvrđeno 1.500 slučajeva obolijevanja i 19 smrtnih slučajeva.


Ardern: Dobili smo bitku. AFP

- Pokrećemo ekonomiju, ali ne otvaramo društveni život. Dobili smo bitku, ali moramo ostati oprezni - rekla je premijerka.

Kako je pojasnila, brojevi posljednjih dana pokazuju da je Novi Zeland ostvario svoj cilj i eliminirao koronavirus, ali to ne znači da neće biti novih slučajeva, već da će njihov broj biti mali i lako kontroliran.

Ardern je kazala da bi Novi Zeland imao više od 1.000 novozaraženih svakog dana da nije na vrijeme uveo restrikcije.

Restrikcije predviđaju okupljanje u malom grupama, odnosno s porodicom i prijateljima uz poštovanje razmaka od dva metra, masovna okupljanja su i dalje zabranjena, a šoping centri zatvoreni, kao i škole i granice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.