NAUČNICI PREDVIĐAJU

Tri moguća scenarija za koronavirus

Epidemija bi mogla da pokaže varijacije sezonskog tipa

Novi talas epidemije bit će još jači. Agencije

Avaz.ba

4.5.2020

Naučnici predviđaju da postoje tri moguća scenarija za Covid-19 u budućnosti: pojava mini-talasa epidemije, drugi, još veći talas epidemije i konstantna kriza, prenio je američki portal STAT News. Ove prognoze rezultat su istraživanja koje su proveli epidemiolog Majkl Osterholm (Michael Osterholm) i saradnici sa Univerziteta u Minesoti. 


Veliki talas epidemije

Prema prvom mogućem scenariju, veliki talas epidemije bit će praćen pojavom mini-talasa epidemije između kojih neće biti slučajeva infekcije. Ovakva situacija mogla bi da se održi tokom naredne dvije godine, kada bi dolazilo do pojave i povlačenja mini-talasa epidemije koji bi bili upola manji od onog u proljeće, a najviše zaraženih bilo bi u sezoni gripa.

To znači da bi epidemija mogla da pokaže varijacije sezonskog tipa, ali virus neće biti eliminiran toplim, vlažnim vremenom, napominju stručnjaci. Takvo vrijeme može da ubije virus na površinama, ali ne može spriječiti prenošenje virusa sa čovjeka na čovjeka, kapljičnim putem.

Dolazit će do pojave slučajeva zaraze u manjem obimu. Agencije

Prema drugom scenariju, talas epidemije bit će praćen pojavom drugog, još većeg talasa epidemije kasnije u toku ove godine koji će biti snažniji i dugotrajniji. Ovaj scenario predviđa da će u toku ljeta doći do značajnog pada broja zaraženih kada će se ljudi opustiti, zbog čega će novi talas epidemije biti još jači. 

Osterholm predviđa da bi u ovoj fazi zdravstveni sistem mogao da bude ozbiljno ugrožen, čak iako bi se bolnice pripremale za novi talas epidemije.

Provođenje imunizacije

Treći scenario predviđa da će aktuelni talas epidemije stvoriti novu normalnost i da će sve do kraja 2022. godine kontinuirano dolaziti do pojave slučajeva zaraze u manjem obimu nego što to drugi scenario predviđa. Pojavljivat će se lokalna žarišta zaraze, negdje manja, a negdje veća, a njihov obim zavisit će od različitih faktora, kao što su kapaciteti za testiranje i praćenje kontakata.

U tom slučaju najbolje bi bilo provođenje imunizacije na koronavirus, jer bi se u suprotnom slučaju oko polovina svjetske populacije zarazila, sa ili bez ispoljavanja simptoma bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.