DILEME

Kada je koronavirus stigao u Evropu

Covid-19 je otkriven u jednom "starom" uzorku osobe oboljele od upale pluća

Bolnica ponovno testirala stare uzorke. AFP

Avaz.ba

6.5.2020

Nakon što je Francuska otkrila da je još u decembru zabilježen jedan slučaj koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je ostale države da provjere slične slučajeve.

Provjera bi trebalo da se odnosi na slučajeve od kraja 2019. godine, prenosi B92 i navodi da se zbog slučaja iz Francuske iz decembra postavljaju nova pitanja vezana za početak pandemije i širenje koronavirusa.

Naime, Covid-19 je otkriven u jednom "starom" uzorku osobe oboljele od upale pluća. WHO sada zahtijeva da se i u drugim zemljama pregledaju uzorci slučajeva upale pluća, koji su zabilježeni krajem 2019. godine.

- Moguće je da se ispostavi da su pacijenti vođeni kao oboljeli od upale pluća bili rani slučajevi Covid-19 - izjavio je portparol WHO Kristijan Lindmajer (Christian Lindmeier) za ARD.

Kineske vlasti prve otkrile podatke u novom virusu. AFP

Ako bi se otkrilo još takvih slučajeva, to bi pomoglo svijetu da dobije jasniju sliku pandemije. Kineske vlasti su 31. decembra prvi put obavijestile WHO o novoj bolesti pluća. Do sada se pretpostavljalo da se zaraza u Evropu proširila tek u januaru.

Prvi pozitivni testovi korone u Francuskoj bili su 24. januara. Međutim, studija francuskih naučnika otkriva da je jedna bolnica ponovno testirala stare uzorke pacijenata sa upalom pluća. Otkriveno je da je 27. decembra liječen muškarac koji je imao koronavirus. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.