AMERIKA Nova politika kompanije

Twitter pozvao na provjeru Trampovih objava, on žestoko odgovorio

Američki predsjednik u svojim tvitovima ustvrdio da bi dopisno glasanje bilo "u značajnoj mjeri nepošteno"

Avaz.ba

Tram p: Twitter guši slobodu govora

Foto: AFP


Twitter je po prvi put pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Tramp (Trump), upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasanje pokazale neistinitim, prenosi Teportal.

Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru ustvrdivši da se ta kompanija miješa u američke predsjedničke izbore.

- Twitter u potpunosti guši slobodu govora, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti! - napisao je Tramp.

Plavim uzvičnikom korisnici su upozoreni da "provjere činjenice o dopisnom glasanju" te su usmjereni na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trampovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

- Tramp iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasanje dovesti do izbornih zlouptreaba - jedan je od naslova na vrhu stranice.

  • Tramp: Neću ovo dopustiti

    Tramp: Neću ovo dopustiti

    Foto: AFP


Tramp, koji ima 80 miliona pratilaca na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tokom dana ustvrdio da bi dopisno glasanje bilo "u značajnoj mjeri nepošteno" te da bi rezultiralo "namještenim izborima". S tim u vezi poimence je prozvao guvernera Kalifornije, iako ta savezna američka država nije jedina koja se služi dopisnim glasanjem.

Twitter je potvrdio kako je to prvi puta da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD od kad je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika kompanije vezana uz objavljivanje "obmanjujućih informacija".

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na