PODRŽAO PROTESTE

Džordan: Neka vodeći ljudi promijene zakone ili ćemo mi njih

Porodici Džordža Flojda želim izraziti sućut i saosjećanje svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda, napisao je Džordan

Džordan: Moramo paziti jedni na druge. Agencije

Avaz.ba

1.6.2020

Brojne poznate ličnosti danima se oglašavaju povodom ubistva Džordža Flojda (George Floyd), a to je učinio i Majkl Džordan (Michael Jordan).

Najbolji košarkaš u historiji je istakao kako podržava proteste koji se održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je tamnoputi Amerikanac preminuo usljed brutalne intervencije četvorice policajaca u Mineapolisu.

Duboko sam tužan, povrijeđen i veoma ljut. Vidim i osjećam bol jako puno ljudi, njihovu frustraciju i bijes. Podržavam sve one koji su digli glas protiv rasizma i nasilja prema obojenim ljudima u našoj zemlji. Dosta nam je svega. 

Nemam odgovore, ali naš zajednički glas protiv ovakve situacije pokazuje da nas ništa ne može podijeliti. Moramo paziti jedni na druge i nikad ne smijemo ignorisati ovakvu bezosjećajnu brutalnost. Moramo nastaviti s mirnim prosvjedima protiv nepravde i moramo tražiti odgovornost vlasti. Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih. Moramo svi zajedno pronaći rješenje i raditi zajedno kako bismo se izborili za pravdu za sve.

Porodici Georgea Floyda želim izraziti sućut i saosjećanje svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda - napisao je Džordan na Twitteru.

Podsjetimo, 46-godišnji Flojd je uhapšen prošlog ponedjeljak kada je policija dobila prijavu da je jedan muškarac probao platiti račun u prodavnici nevažećim čekom.

Policija je privela Flojda, a jedan od policajaca ga je pritisnuo koljenom na vrat, što se vidi i na videu koji je obišao čitav svijet.

- Molim vas, ne mogu disati. Boli me stomak, vrat, sve me boli. Dajte mi samo malo vode, molim vas - rekao je Flojd.

Ubrzo nakon toga proglašen je mrtvim u obližnjoj bolnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.