SJEDINJENE DRŽAVE

Flojdov brat poručio demonstrantima: Zašto divljate, na taj način ništa nećete postići

Ja ne divljam ovdje. Nisam došao ništa dizati u zrak, rekao Terens Flojd

Flojd: Ne pravim nered u svojoj zajednici. Agencije

Avaz.ba

2.6.2020

Terens Flojd (Terrence Floyd), brat preminulog Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) održao je govor za sve one koji prave nerede tokom protesta u SAD-u.

- Ako ja ništa ne uništavam i ne razbijam, zašto onda vi to radite? To neće vratiti mog brata - rekao je Terens.

Govor je održao na mjestu gdje je policajac usmrtio Džordža i gdje su nekoliko dana nakon napravili mural u njegovu čast.

Pozvao je građane da promjene traže mirnim putem i da glasaju na predstojećim izborima te naglasio kako ima miroljubivu obitelj. 


- Ja ne divljam ovdje. Nisam došao ništa dizati u zrak. Ne pravim nered u svojoj zajednici. Što to vi radite? Ništa ne radite. U svakom slučaju policijske brutalnosti se događa isto. Vi protestirate, vi uništavate stvari, a ništa se ne događa jer to nisu njihove stvari. To su naše stvari. Oni žele da ih uništimo. Zato napravimo ovo drugačije - dodaje.


Okupljenima je rekao kako trebaju prestati misliti da njihov glas nije važan te da izađu na izbore i to ne samo na predsjedničke već i na sve ostale.

- Educirajte se, znajte za koga glasate. Tako ćemo ih pobijediti, promijenimo sve. Ne čekajte da vam drugi kažu ko je ko, znajte za koga glasate i tako ćemo ih pobijediti. Puno je novca u igri, nas je puno. I svejedno ćemo ovo napraviti mirnim putem - zaključio je Terens.

Svećenik i prijatelj, Kevin Mekol (McCall) rekao je da porodica moli demonstrante da nastave s protestima, ali mirno.

- Ova porodica traži mir. Ova porodica poziva na mir. Šaljem poruku svim ljudima u ovoj zemlji da prestanu s neredima. Podignite znak mira. Moć je u brojkama - rekao je.

- Mir u lijevoj, pravda u desnoj - vikali su okupljeni dižući ruke u zrak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.