PROTESTI Reakcija sna nasilno uklanjanje prostestanata ispred Bijele kuće i optuživši Donalda Trampa da namjerno pokušava uništiti naciju

Politička elita okreće leđa Trampu: Nećemo poslati vojsku na ulice

Zbog protestanata protiv rasizma i policijske brutalnosti nakon smrti Georga Floyda u SAD-u uhapšeno je više od 10.000 ljudi

Jutarnji list / Avaz.ba
05.06.2020 02:48

James Mattis i Donald Trump

Foto: Agencije

Bivši američki ministar odbrane i penzionisani general marinaca James Mattis napao je svog bivšeg šefa u pismu koje je u srijedu objavio The Atlantic, kritizirajući nasilno uklanjanje prostestanata ispred Bijele kuće i optuživši predsjednika da namjerno pokušava uništiti naciju.

-Američki narod - čak se i ne pretvara da pokušava. Umjesto toga, on nas pokušava podijeliti- napisao je Mattis.

No, nagli preokret protiv predsjednika poduzeo je i trenutni ministar odbrane Mark Esper, a i neki istaknuti republikanci.

Prvi je to put da je neko iz kabineta javno pričao protiv predsjednika. S druge strane, sukobi između Trumpa i Mattisa - poznatog po nadimku “Mad Dog” (Bijesni pas) - datiraju još iz 2018. kada je Mattis podnio ostavku na mjestu ministra obrane jer se nije slagao s Trumpovom idejom o povlačenju trupa iz Sirije.

Niže se sve veći broj kritika upućenih Trumpu koji je u ponedjeljak zaprijetio da će poslati vojsku na protestante. Ministar odbrane Mark Esper u srijedu je poništio prijašnju odluku Pentagona o upućivanju nekoliko stotina vojnika na prosvjednike. “Upotreba aktivne vojske je posljednja opcija, u najhitnijim i najstrašnijim slučajevima. Trenutno nismo u toj situaciji”, izjavio je Esper novinarima.

Zbog tog bi poteza i on mogao imati problema s Trumpom, no glasnogovornica Bijele kuće za medije Kayleigh McEany rekla je da je “Esper zasad još ministar odbrane”. 

Trump je vjerovatno i prvi predsjednik čije su postupanje kritizirali bivši predsjednici. I to svi koji su još na životu: Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama. Iako nisu izravno kritizirali njegovu administraciju, oni smatraju da nije dovoljno pokazao razumijevanje za gnjev zbog policijske brutalnost.

Republikanski predsjednik George W. Bush osudio je rasizam vlasti prema mladim Afroamerikancima. Barack Obama, je svojim obraćanjem u srijedu navečer ulio nadu u “optimizam” za promjenom i poručio mladima: “Želim da znate da ste bitni, želim da znate da su vaši životi važni”. 

Trumpovo obnašanje krizom smatraju nedoraslom liderstva mnogi demokrati. Ali, s Trumpovom kandidaturom za ponovni odabir u studenom, mnogi republikanci priznali su da bi posljednja Trumpova reakcija na nacionalnu tragediju mogla imati katastrofalne posljedice za izbore.

Prije rasnih nemira, predsjednik se suočio s javnozdravstvenom te ekonomskom krizom zbog pandemije koronavirusa. Mnogi republikanci u Senatu su se sada pridružili kritici i zauzeli stav da se treba pronaći temeljni uzorci rasne diskriminacije. Ali ne i da se smije vršiti napad na mirne protetstante.

Uvježbana odbrana

- Ne mislim da je militarizacija odgovor na anksioznost, strah, nepovjerenje, ugnjetavanje koje trenutno osjećamo- rekla je republikanska senatorica Aljaske Lisa Murkowski. Čak su i oni glavni branioci Trumpa poput senatora Lindseyja Grahama iz Južne Karoline rekli kako su iznenađeni predsjednikovim postupcima.

Predstavnik Will Hurd iz Teksasa, crni republikanac u Domu, pridružio se mirnom maršu u Houstonu u utorak navečer. Ostali republikanci imali su svoju uvježbanu odbranu, rekavši da ne mogu donijeti presudu jer nisu vidjeli incident, a drugi su branili predsjednika, napominjući da su neki protesti postali nasilni i prerasli u pljačke. Senator Ted Cruz pohvalio je Trumpa rekavši: “Protestanti, a ne predsjednik, zloupotrijebili su moć”.

Zbog protestanata protiv rasizma i policijske brutalnosti nakon smrti Georga Floyda u SAD-u uhapšeno je više od 10.000 ljudi, izvijestio je agencije. Protestu su se nastavili i protekle noći, ali bili su nešto mirniji. U srijedu su podnesene i dodatne optužbe protiv bivših policajaca koji su bili umiješani u ubojstvo.

James Mattis

bivši ministar obrane

“Trump je prvi predsjednik koji pokušava podijeliti američki narod”

Mark Esper,

ministar obrane

“Upotreba vojske zadnja je opcija, u najhitnijim i najstrašnijim slučajevima. Sada nismo u toj situaciji”

Jimmy Carter,

bivši predsjednik SAD-a

“Šutnja može biti jednako smrtonosna koliko i nasilje”

George W. Bush

bivši predsjednik SAD-a

“To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh”

Barack Obama

bivši predsjednik SAD-a

‘’Želim da znate da ste bitni, želim da znate da su vaši životi važni, da su vaši snovi važni”

Kareem Abdul-Jabbar

legenda NBA

“Pobune su glasovi ljudi koji nemaju glas”

Susan Collins

republikanska senatorica

“U ovakvim trenucima predsjednik treba razgovarati s nacijom, ispraviti nepravde i smiriti zapaljene strasti”

Lisa Murkowski

republikanska senatorica 

“Militarizacija nije odgovor na anksioznost, strah, nepovjerenje i ugnjetavanje koje trenutno osjećamo”

NA VRH