AMERIKA

Tramp ponovo brani policiju: Šugavih ovaca ima gdje god krenete

U pripremi izvršna uredba koja će "potaknuti" policajce na veću profesionalnost

Tramp: Obuzdat ćemo ulicu bez grubosti. AFP

Avaz.ba

12.6.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) još jednom je stao u odbranu policije izbjegavajući raspravu o rasizmu i o policijskom nasilju, o kojima javnost očekuje da progovori dok protesti potresajuSjedinjene Države. Od početka demonstracija Tramp poziva na "zakon i red", ali nerado govori o bijesu koji je obuzeo milione Amerikanaca nakon smrti Džordža Flojda (George Floyd) koji se ugušio kada mu je policajac koljenom pritisnuo vrat.

Prilikom posjete Dalasu spomenuo je, ne ulazeći u pojedinosti, da je u pripremi izvršna uredba koja će "potaknuti" policajce na veću profesionalnost. No naglasio je da policija mora biti "snažnija".

- Šugavih ovaca ima gdje god pođete. Mogu vam reći da ih u policiji nema puno. Obuzdat ćemo ulicu bez grubosti - rekao je Tramp. 

Tramp: Moramo sarađivati kako bismo suzbijali nepodnošljivost. AFP

- Moramo sarađivati kako bismo suzbijali nepodnošljivost i predrasude gdje god oni bili, ali nećemo ići naprijed i nećemo ozdraviti od naših rana etiketirajući desetke miliona časnih Amerikanaca kao rasiste i nesnošljive - dodao je on.

U Vašingtonu se već danima nezvanično govori o snažnoj predsjedničkoj inicijativi poput svečanog govora u kojem bi se progovorilo o rasnoj diskriminaciji u najvećoj svjetskoj sili. Ali Tramp se zasad nije oglasio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.