COVID-19

Brazil drugi u svijetu po broju umrlih od koronavirusa

Ministarstvo zdravlja zabilježilo 909 smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata

Broj umrlih porastao na 41.828 osoba. AFP

Avaz.ba

13.6.2020

Brazil je zauzeo drugo mjesto na svijetu po broju umrlih od koronavirusa odmah iza Sjedinjenih američkih Država. Nekoliko saveznih država objavilo je rekordne nove slučajeve što signalizira da je kriza još daleko od kraja.

Brazilsko ministarstvo zdravlja zabilježilo je 909 smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata, čime je broj umrlih porastao na 41.828 osoba, što znači da je zemlja od 212 miliona ljudi sada premašila broj smrtnih slučajeva u Britaniji u kojoj je preminulo 41.566.

Stručnjaci upozoravaju da bi stvarni broj slučajeva mogao biti mnogo veći od potvrđene brojke od 828.810. 

- U nekim područjima presudni je trenutak" jer je popunjenost odjela intenzivne njege veća od 90 posto - rekao je novinarima u Ženevi direktor za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije Majk Rajan (Mike Ryan). 

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je prošle sedmice zaprijetio da će napustiti WHO zbog "ideološke pristranosti", odbacio je pojavu virusa kao "malu gripu", a dužnosnike svoje zemlje napao zbog nametanja mjera ograničenja.

Stručnjaci upozoravaju da bi stvarni broj slučajeva mogao biti mnogo veći. Agencije

Latinska Amerika najnoviji je epicentar u svjetskoj borbi s novim koronavirusom, koji se u Kini pojavio krajem prošle godine. Regija je zabilježila više od 1,5 miliona infekcija i 75.000 smrtnih slučajeva, bez znakova da virus usporava. 

U SAD, koji je zabilježio najviše smrtnih slučajeva Covida-19 - više od 114.000 - više od desetak saveznih država, uključujući dvije najmnogoljudnije, Teksas i Floridu, izvijestile su da su ove sedmice zabilježile najveći dnevni porast zaraženih.  

Ipak, svjetski zdravstveni dužnosnici upozorili su da virus još nije pod kontrolom. "Borba nije gotova", izjavio je u četvrtak šef WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.