BORBA S PANDEMIJOM Porast broja slučajeva drugu uzastopno sedmicu

Rekordni skok slučajeva koronavirusa u šest američkih država

Mnoge se države porast slučajeva zaraze pripisuju masovnim okupljanjima na protestima protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti

Avaz.ba / Fena

Zdravstveni dužnosnici pripisuju rast zaraze ponovnom otvaranju poduzeća i okupljanjima

Foto: Agencije


Novi slučajevi koronavirusne infekcije dostižu rekordne brojke u šest američkih država u utorak, označavajući porast broja slučajeva drugu uzastopno sedmicu dok je većina država ponovo otvorila ekonomiju.

Arizona, Florida, Oklahoma, Oregon i Teksas su u utorak prijavili rekordni porast broja novih slučajeva nakon što su prošle sedmice također zabilježili  najveći porast. Nevada je u utorak, također, izvijestila o najvećem broju  na dnevnom nivou slučajeva u odnosu na prethodni maksimum, a i broj  hospitalizacije također raste.

U bolnici u gradu Tukson u Arizoni u ponedjeljak je bio slobodan samo jedan krevet intenzivne njege određen za bolesnike s COVID-19, a ostalih 19 kreveta su popunjeni, rekao je predstavnik bolnice, prenosi Reuters.

Zdravstveni dužnosnici u mnogim državama pripisuju rast zaraze ponovnom otvaranju poduzeća i okupljanjima za Dan sjećanja tokom vikend krajem maja. Mnoge se države porast slučajeva zaraze pripisuju masovnim okupljanjima na protestima protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti koji su organizirani u posljednje tri sedmice.

  • Zdravstveni dužnosnici pripisuju rast zaraze ponovnom otvaranju poduzeća i okupljanjima

    Zdravstveni dužnosnici pripisuju rast zaraze ponovnom otvaranju poduzeća i okupljanjima

    Foto: Agencije


U Oregonu zdravstveni dužnosnici pokušavaju zaustaviti širenje epidemije nakon 200 novih slučajeva  koji su povezani s tamošnjom pentekostnom crkvom.

Oregonske novine izvijestile su da je videozapis na Facebook stranici crkve 24. maja pokazao stotine ljudi koji su zajedno pjevali. Velika okupljanja nisu tada dozvoljena. Videozapis je potom izbrisan, rečeno je.

Guverner Greg Abot (Abbott) u Teksasu rekao je da je rekordan broj novih slučajeva zahtijeva dodatna ispitivanja, a  država ima na raspolaganju gotovo 15 000 bolničkih kreveta.

Teksas je prošle sedmice testirao 674 na svakih 100.000 stanovnika, dok je polovina od 50 država testirala najmanje 1.000 od svakih 100.000 stanovnika. Njujork prednjači po broju testiranja, sa 2.245 od svakih 100.000 stanovnika, navodi se u analizi.

NA VRH

Podijeli članak na