NAPADI

Turska počela vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika u Iraku

Riječ je o drugoj operaciji zadnjih dana na sjeveru Iraka pošto su prekjučer mete bile u području planina Kuandil blizu granice s Iranom

Učestali napadi. Agencije

Avaz.ba

17.6.2020

Turska je počela novu vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, objavilo je ministarstvo obrane nakon niza zračnih udara, koji su izvedeni na položaje Kurdske radničke stranke (PKK) i drugih terorističkih skupina. 

Državna mreža TRT izvijestila je da su stotine vojnika ušle na sjever Iraka iz mjesta Uludere u turskoj pograničnoj pokrajini Sirnak.

Topništvo je tuklo više od 150 ciljeva, prenose novinske agencije. Riječ je o drugoj operaciji zadnjih dana na sjeveru Iraka pošto su prekjučer mete bile u području planina Kuandil blizu granice s Iranom. 

Službeni Bagdad osudio je napade kao kršenje iračkog suvereniteta i međunarodnog prava. Turska često u Iraku napada položaje PKK koji ima glavni stožer u planinskom lancu Kuandil.

Tursko ministarstvo obrane opravdalo je novu operaciju kao "legitimno pravo na samoobranu" od PKK. Agencije

Tursko ministarstvo obrane opravdalo je novu operaciju kao "legitimno pravo na samoobranu" od PKK i drugih terorističkih skupina za koje kaže da napadaju turske položaje i baze.

Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Najmanje je 40.000 ljudi poginulo u tri desetljeća dugom sukobu između PKK i Turske. Nakon propasti mirovnog procesa 2015. okončan je dvogodišnji prekid vatre i turska vlada rekla je da više neće pregovarati s PKK-om.

Od tada Turska redovito napada položaje PKK u pretežito Kurdima naseljenom području na jugoistoku Turske, kao i njihove položaje na sjeveru Iraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.