NAPADI Službeni Bagdad osudio je napade kao kršenje iračkog suvereniteta i međunarodnog prava

Turska počela vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika u Iraku

Riječ je o drugoj operaciji zadnjih dana na sjeveru Iraka pošto su prekjučer mete bile u području planina Kuandil blizu granice s Iranom

Avaz.ba

Učestali napadi

Foto: Agencije


Turska je počela novu vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, objavilo je ministarstvo obrane nakon niza zračnih udara, koji su izvedeni na položaje Kurdske radničke stranke (PKK) i drugih terorističkih skupina. 

Državna mreža TRT izvijestila je da su stotine vojnika ušle na sjever Iraka iz mjesta Uludere u turskoj pograničnoj pokrajini Sirnak.

Topništvo je tuklo više od 150 ciljeva, prenose novinske agencije. Riječ je o drugoj operaciji zadnjih dana na sjeveru Iraka pošto su prekjučer mete bile u području planina Kuandil blizu granice s Iranom. 

Službeni Bagdad osudio je napade kao kršenje iračkog suvereniteta i međunarodnog prava. Turska često u Iraku napada položaje PKK koji ima glavni stožer u planinskom lancu Kuandil.

  • Tursko ministarstvo obrane opravdalo je novu operaciju kao "legitimno pravo na samoobranu" od PKK

    Tursko ministarstvo obrane opravdalo je novu operaciju kao "legitimno pravo na samoobranu" od PKK

    Foto: Agencije


Tursko ministarstvo obrane opravdalo je novu operaciju kao "legitimno pravo na samoobranu" od PKK i drugih terorističkih skupina za koje kaže da napadaju turske položaje i baze.

Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Najmanje je 40.000 ljudi poginulo u tri desetljeća dugom sukobu između PKK i Turske. Nakon propasti mirovnog procesa 2015. okončan je dvogodišnji prekid vatre i turska vlada rekla je da više neće pregovarati s PKK-om.

Od tada Turska redovito napada položaje PKK u pretežito Kurdima naseljenom području na jugoistoku Turske, kao i njihove položaje na sjeveru Iraka.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na