UPOZORENJE NAKON POPUŠTANJA MJERA

WHO: Koronavirus se ubrzano širi, imali smo milion slučajeva u osam dana

Znamo da je pandemija daleko više od zdravstvene krize, da je to privredna i društvena kriza, a u mnogim zemljama i politička, rekao Gebrejesus

Gebrejesus: Pripremiti se za eventualne buduće pandemije. Agencije

Avaz.ba

22.6.2020

Pandemija covida-19 "nastavlja se ubrzano širiti" svijetom i u samo osam dana zabilježeno je novih milion slučajeva zaraze, upozorio je u ponedjeljak glavni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

- Znamo da je pandemija daleko više od zdravstvene krize, da je to privredna i društvena kriza, a u mnogim zemljama i politička. Njezine posljedice osjećat će se desetljećima - kazao je na videokonferenciji u organizaciji emirata Dubaija.

Upozorenje dolazi u trenutku kada su mnoge zemlje počele popuštati mjere izolacije kako bi ponovno pokrenule svoje privrede.


Gebrejesus: Pripremiti se za eventualne buduće pandemije. agencije

Šef WHO-a prošle je sedmice ocijenio da je ta nova faza "opasna" jer se virus i dalje "brzo širi" i "smrtonosan" je.

- Trebalo je više od tri mjeseca da se zabilježi prvi milion zaraženih, a posljednji milion zaraženih prijavljen je u samo osam dana - naglasio je.

Vlade i društva je također pozvao da se pripreme za eventualne buduće pandemije koje bi se mogle dogoditi "u bilo kojoj zemlji u bilo kojem trenutku i ubiti milione ljudi jer nismo spremni".

- Ne znamo gdje ni kada će se dogoditi sljedeća pandemija, ali znam da će imati strašne posljedice za život i svjetske privrede - upozorio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.