U PROTEKLA 24 SATA

U Brazilu naglo raste broj zaraženih nakon popuštanja mjera

Zabilježen drugi najveći broj slučajeva zaraze u protekla 24 sata, 42.725 novooboljelih

53.830 umrlih od izbijanja epidemije. Ilustracija

Avaz.ba

25.6.2020

Broj zaraženih koronavirusom u Brazilu ponovo raste nakon postepenog ukidanja epidemioloških mjera u pojedinim državama koje stručnjaci ocjenjuju preuranjenim.

U srijedu je Brazil sa 212 miliona stanovnika zabilježila drugi najveći broj slučajeva zaraze u protekla 24 sata, 42.725 novooboljelih, a od početka pandemije zaraženih je ukupno 1.188.631.

Drugi na svijetu po broju zaraženih

Brazil je nakon Sjedinjenih Američkih Država druga zemlja svijeta po broju zaraženih i po broju umrlih, sa 1.185 umrlih u srijedu i s 53.830 umrlih od izbijanja epidemije.

Brazilska krivulja je i dalje u snažnom porastu - ocijenio je Domingos Alves, čelnik Zdravstvenog istraživačkog laboratorija (LIS) pri sveučilištu u Sao Paulu. 

Dvije najteže stradale države, Sao Paulo i Rio de Janeiro, navode u najnovijem izvještaju da su u protekla 24 sata od korone umrle 284, odnosno 142 osobe. Sao Paulo je u utorak zabilježio dnevni rekord umrlih, 434.  

Činilo se da su krajem prošlog tjedna krivulje dosegnule plato u tim dvjema državama gdje su mjesne vlasti početkom lipnja počele polako popuštati epidemiološke mjere. 

Prije toga, dva mjeseca su radile samo apoteke i trgovine hranom, ali nije bilo mjera koje bi prisiljavale stanovnike da ostanu kod kuće.

Trgovine otvorene prerano

Škole su još zatvorene, restorani prodaju jela za van, ali trgovački centri rade već dvije sedmice.

Domingos Alves misli da su trgovine prerano otvorene jer WHO preporučuje da se mjere počnu popuštati tek kada broj umrlih i oboljelih bude padao više sedmica zaredom. 

- Šaljemo ljude u klaonicu - upozorio je.  

Na jugu zemlje stanje se pogoršava s dolaskom zime.

U Curitibi, glavnom gradu države Parane, vlasti upozoravaju da bi se zdravstveni sistem mogao zagušiti ne budu li građani poštovali epidemiološke mjere. 

Stanje je, naprotiv, nešto bolje u Manausu, na sjeveru, u državi Amazonasu, gdje je bio haos u maju kada su se umrli pokopavali u zajedničkim grobnicama, a ispred bolnica su stajale hladnjače u kojima su se čuvala tijela do ukopa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.