MALAVI

Prvi put u Africi: Na ponovljenim predsjedničkim izborima pobijedio opozicionar

Dotadašnji predsjednik Peter Mutarika koji je planirao još jedan petogodišnji mandat nazvao je nove izbore pogrešnim

Pobjeda Lazarusa Čakvere rezultat je odlučnih uličnih protesta. Agencije

Avaz.ba

28.6.2020

U Malaviju je opozicioni lider Lazarus Čakvera (Chakwera) pobijedio na ponovljenim predsjedničkim izborima. Ovo je prvi put da je sud poništio glasove u nekoj afričkoj državi, a da je nakon toga pobijeđen trenutni lider.

Pobjeda Lazarusa Čakvere rezultat je odlučnih uličnih protesta koji su trajali mjesecima i jednoglasne odluke ustavnog suda da je glasanje iz maja 2019. neregularno.  Čakvera je pobijedio sa 2,6 od 4,4 miliona glasova.

Dotadašnji predsjednik Peter Mutarika (Mutharika) koji je planirao još jedan petogodišnji mandat nazvao je nove izbore pogrešnim, a pozvao je sud da i ove izbore poništi i da se održe još jedni, treći.

Čakvera: Pobjeda za demokratiju. Agencije

Izborna komisija je navela da je sve prošlo mirno i transparentno, a predsjedavajući Komisije je objavio da je Čakvera pobijedio postigavši 58,57 posto glasova.

Proglašenje je dočekano aplauzom pristalica opozicije koji su mahali crvenom, crnom i zelenom zastavom Malavija. Novi predsjednik je rekao kako je ovo pobjeda za demokratiju koja će naciji omogućiti da se obnovi i počne graditi neku novu vrstu države. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.