ZAJEDNO ZA OPORAVAK EVROPE

Brandeburška kapija u Berlinu poput sarajevske Vijećnice

Od ponoći Njemačka predsjedava Vijećem Evropske unije

Osvjetljena Brandeburška kapija. Agencije

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

1.7.2020

Od ponoći Njemačka predsjedava Vijećem Evropske unije. U Berlinu su Brandenburška kapija osvijetljena porukom „Zajedno za oporavak Evrope“ uz Mobiusivu traku, koja je moto i logo njemačkog predsjedništva. 

I sarajevska Vijećnica često zna biti u bojama država u znak podrške. Nedavno je bila upravo u bojama Evropske unije.

Od danas pa narednih pola godine, Njemačka je na čelu Vijeća Evropske unije. U vladinoj izjavi od 18. juna o predsjedavanju, kancelarka Angela Merkel rekla je: "To je dužnost koja me neizmjerno raduje i kojoj se cijela njemačka vlada raduje. Evropa nam je potrebna, baš kao što smo i mi potrebni Evropi, ne samo kao historijska baština, koju smo dobili kao poklon, već i kao projekt koji će nas odvesti u budućnost".

Kancelarka je naglasila potrebu za oblikovanjem Evrope.

- Evropa je otvoreni, dinamični poredak za mir i slobodu, koji možemo i moramo nastaviti usavršavati - kazala je Merkel.

Bradenburška kapija u Berlinu. Agencije

Tokom predsjedavanja, Njemačka će ponovno imati veću odgovornost za pomaganje u oblikovanju Evrope. To je izjavila prošle sedmice federalna ministrica vanjskih poslova Heiko Mas (Maas).

- Njemačka želi biti pokretačka snaga i voditelj tokom predsjedavanja Vijećem EU. Naš zadatak će biti izgraditi mostove i pronaći rješenja koja će u konačnici biti od koristi svima u Europi - kazala je Mas.

Glavni prioriteti uključuju važna pitanja za budućnost, kao što su klimatske akcije, digitalni suverenitet i uloga Evrope u svijetu, zajedno s oporavkom nakon COVID-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.