MINISTARSTVO ODBRANE

Tri azerbejdžanska vojnika ubijena u graničnom sukobu sa armenskim trupama

- Napad Armenije, upotrebom artiljerije, na položaje oružanih snaga Azerbejdžana, uz armensko-azerbejdžansku granicu, predstavlja agresiju, čin upotrebe sile i još jednu provokaciju - rekao je Hikmet Hajiyev, iz predsjedništva Azerbejdžana

Avaz.ba / Fena
13.07.2020 08:45

Poginula tri vojnika

Foto: Ilustracija

Tri azerbejdžanska vojnika ubijena su, a četvorica su ranjena u graničnom sukobu s armenskim trupama u nedjelju. 

U saopćenju ministarstvo obrane Azerbejdžana navodi da je armenska vojska pucala na položaje koje kontrolišu snage sigurnosti Azerbejdžana u sjeverozapadnoj regiji Tovuz.

- Napad Armenije, upotrebom artiljerije, na položaje oružanih snaga Azerbejdžana, uz armensko-azerbejdžansku granicu, predstavlja agresiju, čin upotrebe sile i još jednu provokaciju - rekao je Hikmet Hajiyev, iz predsjedništva Azerbejdžana. 

Istaknuo je da je Armenija pokrenula "ofanzivu i provokaciju u vrijeme dok se međunarodna zajednica bori protiv COVID-19", nazivajući armensku potporu inicijativi UN-a za globalni prekid vatre usred pandemije kao "ništa osim licemjerja". Pozvao je međunarodnu zajednicu na osudu armenske okupatorske politike protiv Azerbejdžana i njene provokativne akcije duž granice. 

  • Poginula tri vojnika
    Poginula tri vojnika Foto: Ilustracija

Ranije u nedjelju, armenska vojska je artiljerijskim paljbama u pograničnom dijelu Tovuza napala položaje Azerbejdžana i povukla se nakon što je pretrpjela gubitke od strane azerbejdžanske vojske.

Dvije susjedne države nemaju uspostavljene diplomatske odnose. Odnosi između Azerbejdžana i Armenije već decenijama su opterećeni krizom u pograničnom Nagorno Karabahu.  Nagorno Karabah je regija u Azerbejdžanu koja je 6. januara 1992. godine jednostrano proglasila nezavisnost. Većinu stanovništva čine Armenci koji smatraju da regija treba da bude dio Armenije. Regija je pod kontrolom armenske vojske i separatista od armensko-azerbejdžanskog rata, koji je okončan 1994. godine. 

Ujedinjene nacije Nagorno Karabah tretiraju kao azerbejdžansku teritoriju, baš kao i Vijeće Evrope. OSCE je još 1994. godine s ciljem mirnog rješavanja azerbejdžansko-armenskog spora u Nagorno Karabahu osnovao Minsk grupu na čijem čelu su tri države - SAD, Francuska i Rusija.

Komentari

NA VRH