JAVLJA SE PRIJE KLASIČNIH

Jedan simptom se često zanemaruje kod koronavirusa: Može predvidjeti razvoj kliničke slike

Nalazi iz studije sprovedene na više od 100 pacijenata pokazuju pojavu glavobolje tokom presimptomatske ili simptomatske faze progresije Covida-19

Avaz.ba

Simptomi koronavirusa

Foto: Arhiv


Glavobolja može da bude ključni simptom koronavirusa, koji predviđa razvoj kliničke slike pacijenta. Ovo su pokazala nova istraživanja.

Nalazi iz studije sprovedene na više od 100 pacijenata pokazuju pojavu glavobolje tokom presimptomatske ili simptomatske faze progresije Covida-19, a ponekad je prisutna kao napetost u predjelu glave, a ponekad kao migrena.

U drugom ispitivanju koje se vršilo na 214 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, pokazalo se da je oko 13 posto učesnika imalo glavobolju, a 5 posto gubitak mirisa.

Pojava glavobolje, samostalno, bila je povezana sa pacijentima koji su imali kraće simptomatske periode, dok je glavobolja u kombinaciji sa anosmijom, odnosno potpunim gubitkom osjeta mirisa, bila povezana sa onim pacijentima koji su na kratko hospitalizirani.

U određenoj grupi ispitanika, glavobolje su se zadržale čak i kada su se oporavili od koronavirusa.

- Izgleda da oni pacijenti kod kojih se glavobolje rano jave, tokom asimptomatskog ili ranog simptomatskog perioda Covida-19, imaju lokalizovaniji upalni odgovor koji može da odražava sposobnost tijela da bolje kontrolira i reagira na infekciju koju virus izaziva - istakla je Patrisija Pozo-Rosic (Patricia Pozo-Rosich), načelnica odjeljenja za glavobolju i kranio-facijalni bol na Univerzitetskoj bolnici "Vall d'Hebron" u Barceloni.

  • Pozo-Rosic; Glavobolja je manifestacija invazije virusa

    Pozo-Rosic; Glavobolja je manifestacija invazije virusa

    Foto: Twitter


Ona je ove nalaze predstavila srednom juna na godišnjem sastanku Američkog društva za glavobolju.

Istraživači su ispitivali 130 pacijenata (od kojih su 51 posto žene, prosječnih godina 54) pozitivnih na koronavirus koji su posjetili neurologa u bolnici "Vall d'Hebron". Unutar ove grupe ispitanika njih 74,4 posto imalo je glavobolju kao jedan od simptoma.

Oni sa glavoboljama uglavnom su bili mlađi od onih koji je nisu imali kao simptom i ispostavilo se da su im sklonije žene. Otprilike jedna trećina njih imala je historiju migrena, ali je većina pacijenata prijavila blagi do umjereni bol. Kod onih učesnika sa jakim bolovima i migrenama, glavobolja je obično počela tokom asimptomatske faze.

Glavobolja koja je prethodila tipičnim sindromima Covida-19 razlikovala se od uobičajene migrene pacijenata.

- Moguće je da glavobolja bude manifestacija invazije virusa u centralni nervni sistem ili citokinske oluje u organizmu, ali su potrebna dodatna istraživanja - rekla je Pozo-Rosic.

Glavobolja je nedavno dodana na spisak simptoma koronavirusa, koji izdaje američki Central za kontrolu i prevenciju bolesti. Također, mnogi naučnici je prepoznaju kao jedan od blagih neuroloških simptoma, koji mogu da se jave i prije onih prepoznatljivijih simptoma virusa poput temperature i kašlja.

Više o temi Koronavirus

KORONAVIRUS
U Crnoj Gori potvrđeno 78 novozaraženih
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na