OBRAZLOŽIO ODLUKU

Milanović: Ovo je tek početak, velika pusa svim hejterima!

Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili, u protivnom, doslovno propadaš, napisao Milanović

Milanović: Tuđman je dolazio. Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Fu. M. / Avaz.ba

20.7.2020

Hrvatski predjednik Zoran Milanović obrazložio je sovoju odluku da se ne pojavi na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora u srijedu.

- Samo da pojasnim neke stvari u vezi s konstituirajućom sjednicom našeg Sabora: Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora - položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru - napisao je na Facebooku Milanović.

Zatim je nastavio:

- Čitam kako su do sada ‘svi predsjednici dolazili’ i kako je ‘ovo prvi put da predsjednik ne dolazi’. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit - smatra Milanović.

Govorio je i o protokolu.

- Nešto i o ‘mističnom otajstvu’ tzv. protokola. Protokol je prije svega inertni niz ponavljanja određenih radnji. Radnji koje mogu imati dublje simbolično značenje ili pak predstavljati puku klajnburgersku rutinu. Radnji dobrih, manje dobrih, a ponekad i priglupih. Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili, u protivnom, doslovno propadaš. Protokol ne kreiraju ‘stručnjaci’ i ‘piarovci’. Protokol stvaraju institucije - napisao je.

Ponovio je da je izabran voljom građana.

- Ovo je tek početak. Bit će još promjena. Na kraju, veeelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate već desetljeće i po.
Da parafraziram N. Buharina: na pobjedničkoj zastavi koju vijorim kap je i njihovog znoja - zaključio je Milanović na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.