BLOKIRAN GRAD

Nastavljena drama u Ukrajini: Ispaljena dva hica, otmičar bacio granatu

Vjeruje se da je napadač, inače bivši robijaš, ranije bio podvrgnut psihijatrijskom liječenju

Stigla i jedinica koja se bori protiv terorizma. AFP

Avaz.ba

21.7.2020

Ukrajinska policija vodi napete pregovore s bivšim osuđenikom naoružanim eksplozivom koji je 20 ljudi uzeo kao taoce u autobusu i tvrdi da je podmetnuo eksplozivni uređaj sa aktivacijom na daljinu u zapadnom gradu Lucku.

Policija je blokirala središte Lucka, nekih 400 kilometara od glavnog grada Kijeva, i zamolila stanovnike da ne napuštaju svoje domove ili radna mjesta, prenosi AFP.

Policija je saopćila kako su sigurnosne službe SBU-a, koje se bore protiv terorizma, opkolile autobus nakon što su iz njega ispaljena dva hica.

- Napadač je iz autobusa bacio granatu, koja, srećom, nije eksplodirala - navodi se u saopćenju.

Videosnimci i slike koje su objavili lokalni mediji pokazuju teško naoružanu policiju koja je okružila plavo-bijeli autobus na kojem je razbijeno nekoliko prozora te navučene zavjese.

Oklopna vozila na ulicama Lucka. AFP

Napadač je uspostavio kontakt s policijom i identificirao se kao Maksim Plokhoy, pseudonim koji u prijevodu znači "loši Maksim", da bi kasnije muškarac bio identificiran kao 44-godišnji Maksim Krivoš iz ruske regije Orenburg.

Krivoš je prethodno proveo blizu deset godina u zatvoru zbog različitih osuda, uključujući prevare i ilegalno posjedovanje oružja.

Vjeruje se da je on bio podvrgnut psihijatrijskom liječenju, objavila je policija koja se nada da će krizu riješiti "putem pregovora".

Predsjednik Volodimir Zelenski opisao je uzimanje talaca kao "uznemirujuće", dodavši:

- Ulažu se svi napori da se situacija riješi bez žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.