NAUČNA ISTRAŽIVANJA

Cjepivo protiv koronavirusa bi moglo biti razvijeno do kraja 2020. godine

Sve je moguće, ali još uvijek nema nikakve sigurnosti

Cjepivo. Ilustracija

Avaz.ba

21.7.2020

Cjepivo protiv COVID-19 na Sveučilištu u Oxfordu moglo bi biti gotovo do kraja godine, ali nema nikakve sigurnosti, izjavio je u utorak vodeći proizvođač cjepiva.

Eksperimentalno cjepivo, koje je dobilo dozvolu AstraZeneca (AZN.L), proizvelo je imunološki odgovor u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi. Podaci pokazuju da bi cjepivo moglo biti u upotrebi do kraja 2020. godine.

- Cilj je proizvesti cjepivo do kraja godine, to je moguće, ali u to nema apsolutno nikakve sigurnosti, jer trebaju se dogoditi tri stvari - rekla je Sarah Gilbert za BBC Radio.

Rekla je da cjepivo prvo treba pokazati kako djeluje u testiranjima kasne faze, zatim je potrebno proizvesti velike količine, a regulatorni organi moraju se brzo složiti kako bi ga licencirali za hitnu upotrebu prije nego što veliki broj ljudi primi cjepivo.

Engleski liječnik Kris Viti (Chris Whitty) i njegov zamjenik Džonatan Van-Tam (Jonathan Van-Tam) zauzeli su različita stajališta o potencijalnom vremenskom okviru.

- Mogućnost da prije Božića dobijemo cjepivo koje je zapravo učinkovito, po mom mišljenju vrlo je mala - rekao je Viti.  Van-Tam je, međutim, rekao kako je oprezno optimističan da ćemo imati cjepivo prije Božića.

Oksfordski znanstvenici su promatrali milion doza potencijalnog cjepiva koje bi trebalo proizvesti do septembra. U Brazilu i Južnoj Africi u toku su ispitivanja u kasnoj fazi koja su ključna za davanje podataka, a ta ispitivanja bi trebala započeti i u Sjedinjenim Državama. 

Još nema odobrenih cjepiva za COVID-19, ali Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da je put AstraZenece jedan od vodećih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.