ISTANBUL

Džuma-namazu u Aja Sofiji prisustvovalo 350.000 vjernika

Erdoan je prisustvovao džuma-namazu, a prije početka molitve proučio je suru Fatihu i prvih šest ajeta sure Bekare

Avaz.ba /Fena
24.07.2020 16:36

Vjernici ispred džamije

Foto: afp

U istanbulskoj Aja Sofiji u petak je klanjan prvi džuma-namaz nakon 86 godina, a današnjem namazu u i ispred džamije prisustvovalo oko 350.000 vjernika. Ovu informaciju je potvrdio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu Agency (AA).

Erdoan je prisustvovao džuma-namazu u Aja Sofiji, a prije početka molitve proučio je suru Fatihu i prvih šest ajeta sure Bekare. Nakon džuma-namaza je, u pratnji lidera Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devleta Bahcelija, posjetio i turbe sultana Mehmeda Fatiha.

Tom prilikom Erdoan je kazao kako je Aja Sofija danas vraćena svojoj biti.

- Bila je džamija i sada je ponovo džamija. Nadam se da će tako zauvijek služiti vjernicima - rekao je Erdoan, navodeći da je u Aja Sofiji danas džuma-namaz klanjalo 350.000 ljudi.

Erdoan je, također, kazao kako će pripadnici svih religija moći posjećivati ovo mjesto kao kulturno naslijeđe cijelog čovječanstva.

Naveo je kako slijedi restauracija Aja Sofije izvana i iznutra.

- Slijede restauracijski radovi izvana i iznutra, koje će realizovati Ministarstvo kulture i turizma. Ovim restauratorskim radovima naša će Aja Sofija biti jedna drugačija i mnogo značajnija građevina", poručio je Erdoan.

Komentari

NA VRH