RUSIJA

Testiranje vakcine protiv virusa korona na djeci počet će na zimu

Riječ je o vakcini koju razvija Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije Gamalei

Nadaju se da će vakcina biti pogodna za djecu. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

4.8.2020

Nacionalni istraživački centar Gamalei u Rusiji planira testiranje vakcine protiv virusa korona na djeci u januaru i februaru sljedeće godine, saopćio je direktor centra Aleksandar Gincburg. Kako prenosi Sputnjik, Gincburg je naveo da Institut nikada nije provodio testiranja na djeci.

- Pedijatri poznaju te specifičnosti, stoga zajedno s njima pripremamo dokumentaciju koju ćemo podnijeti Ministarstvu zdravlja kako bismo mogli provoditi testiranja na djeci, ali tek nakon što završimo sva testiranja na odraslima - rekao je Gincburg.

Prema njegovim riječima, testiranja na djeci počet će na zimu, jer će treća faza testiranja vakcine protiv virusa korona na odraslima trajati oko pet mjeseci.

- Nadam se da će vakcina biti pogodna za djecu, ali prema ruskom zakonu vakcina se može testirati na djeci tek kada prođe kompletan ciklus testiranja na odraslima - objasnio je Gincburg.

Ministar zdravlja Rusije, Mihail Muraško, ranije je saopćio da su klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona u Rusiji završena, a riječ je o vakcini koju razvija Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije Gamalei.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.