ALARMANTNO

U Brazilu skoro 100.000 mrtvih od korone, najgore se tek očekuje

Zemlja bi u oktobru mogla imati 200.000 mrtvih bude li se covid-19 širio ovakvim ritmom

Prvi potvrđen slučaj covida-19 pojavio se u Sao Paulu 26. februara. afp

Fu. M. / Avaz.ba

6.8.2020

Brazil ulazi u šesti mjesec pandemije koronavirusa koji i dalje hara zemljom u kojoj će broj umrlih uskoro dosegnuti 100.000, što je tragedija koja se po mišljenju stručnjaka mogla očekivati zbog izostanka jasno utvrđene zdravstvene politike na državnom nivou.

Zemlja bi u oktobru mogla imati 200.000 mrtvih bude li se covid-19 širio ovakvim ritmom, upozorava Domingos Alves, statističar specijaliziran za pandemije.

U razgovoru za AFP uputio je oštru kritiku vlastima koje su "žrtvovale stanovništvo". Velik broj umrlih pripisao je činjenici da Brazilija "niječe" pandemiju, da su izostale stroge mjere protiv širenja virusa i da su prerano ublažene epidemiološke mjere.


Prvi potvrđen slučaj covida-19 pojavio se u Sao Paulu 26. februara, a prva smrt zabilježena je 16. marta, također u tome gradu, najvećem megalopolisu Latinske Amerike.

- Tek tada je Brazil počeo organizirati borbu s pandemijom - rekao je za AFP Paulo Lotufo, epidemiolog koji radi na univerzitetu u Sao Paulu.

Brazil je u junu bio druga najteže stradala zemlja nakon Sjedinjenih Država. Ovog vikenda očekuje se da će broj mrtvih prijeći 100.000.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.