NE ŽELE STRANCE

Predsjednik Libana odbio međunarodnu istragu o katastrofi u Bejrutu

Razne libanske grupe, advokati i šefovi stranih država zatražili su međunarodnu istragu eksplozije kako bi se osigurala nepristrasnost

Libanski vojnik u trenutku eksplozije u Bejrutu. AFP

Avaz.ba

7.8.2020

Predsjednik Libana Mišel Aun (Michel Aoun) odbacio je pozive za međunarodnom istragom u vezi katastrofalne eksplozije u kojoj je poginulo najmanje 150 ljudi, a više hiljada ranjeno u tamošnjem glavnom gradu Bejrutu.

Potom je na svom profilu na Twitteru Aun svoje stajalište dodatno obrazložio.

- Cilj poziva za međunarodnu istragu je da se "razrijedi" istine - objavio je Aun.

Predsjednik je zatražio "brzu pravdu", obećavši da vladina istraga neće poštedjeti ni najviše dužnosnike niti redovne zaposlenike. Prethodno je Aun izjavio da je eksplozija u bejrutskoj luci, koja je pričinila i ogromnu materijalnu štetu, izazvana ili nepažnjom ili raketnim napadom.

- To se moglo desiti ili nepažnjom ili spoljnim uplitanjem putem projektila ili bombe – rekao je predsjednik Libana tri dana nakon eksplozije.

 On je potvrdio da je saslušano 20 osumnjičenih, uglavnom službenika luke u Bejrutu, u kojoj je godinama bila uskladištena ogromna količina amonijum nitrata čija je eksplozija izazvala katastrofalne posljedice. Razne libanske grupe, advokati i šefovi stranih država zatražili su međunarodnu istragu eksplozije kako bi se osigurala nepristrasnost, ali Aun je odbio takvu inicijativu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.