POKRENUTA ISTRAGA

Na granici s Meksikom otkriven tunel za ilegalne ulaske u SAD

Navodi se da je riječ o "tehnološki najnaprednijem tunelu u historiji SAD", da je širok oko metar i visok 1,2 metra, uključuje ventilaciju, struju, željeznički sistem

Tunel još nije dovršen. Agencije

Avaz.ba

8.8.2020

Američki migracijski dužnosnici objavili su da su pronašli tunel na granici s Meksikom koji omogućava prolazak između dviju zemalja i da je to "tehnološki najnapredniji tunel u historiji SAD".


Zvaničinci Ureda za zaštitu granice i carina SAD saopćili su kako su, u sklopu istrage koja je u toku u državi Arizona, otkrili nedovršeni tunel koji osigurava prelazak granice s Meksikom.

Navodi se da je riječ o "tehnološki najnaprednijem tunelu u historiji SAD", da je širok oko metar i visok 1,2 metra, uključuje ventilaciju, struju, željeznički sistem.  Vlasti su navele da nastavljaju istragu kako bi utvrdile ko je i u koju svrhu izgradio tunel.



Istražuje se ko je napravio tunel. Agencije

Krajem prošle godine meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard rekao je nakon sastanka u Bijeloj kući da je znatno smanjen broj emigranata kojih prelaze iz Meksika u Sjedinjene Američke Države, posebno onih iz Srednje Amerike, dodavši kako očekuje da će se njihov broj još više smanjivati.

On se sastao s američkim potpredsjednikom Majkom Pensom (Mike Pence), a nakratko i s predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), kako bi se analizirao napredak u nastojanjima da se smanji broj srednjoameričkih migranata.

Pensje pohvalio napore Meksika, rekavši da će američki dužnosnici sarađivati s Meksikom u daljnjoj primjeni Protokola za zaštitu migranata i ubrzavanju procesa razmatranja zahtjeva za azilom, saopćila je Bijela kuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.