BJELORUSIJA

Policija spustila štitove pred demonstrantima

Žene prilaze policajcima, grle ih i poklanjaju im cvijeće

Piše: Avaz.ba

U Minsku su se građani počeli okupljati od jutros, a pridružili su im se i radnici nekoliko preduzeća. Trenutno je najveći broj okupljenih ispred zgrade vlade u Minsku. Pripadnici interventnih jedinica u centru Minska spustili su svoje štitove u znak solidarnosti s demonstrantima tokom protesta.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se na Trgu nezavisnosti u Minsku zahtijevajući ostavku predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, prenio je TASS.

Protesti u Bjelorusiji traju skoro sedmicu. Demonstracijama su se pridružili i predstavnici različitih profesija, od ljekara i učitelja do muzičara, kao i radnici različitih preduzeća i fabrika.

Demonstranti su stigli na trg Nezavisnosti u Minsku, gdje se nalazi zgrada vlade. Tamo dežuraju policijske snage. 

Najveće oduševljenje je izazvala bjeloruska policija, koja je spustila štitove pred demonstrantima koji su se okupili kod zgrade vlade u Minsku, prenosi dopisnik Sputnjika.

Demonstranti su takav potez policije dočekali sa oduševljenjem. Žene prilaze policajcima, grle ih i poklanjaju im cvijeće. Mnogi se fotografišu sa pripadnicima specijalnih snaga. Policija nije na to reagovala, ali su se rukovali sa demonstrantima.

Demonstranti skandiraju „Braćo, hvala što ne tučete“,„Sveta (Svetlana Tihanovska) je naš predjsednik“, „Policija je uz narod“, „Prebroj glasove“, „Odlazi“.

Dopisnik Sputnjika javlja da na trg Nezavisnosti izlazi i vojna tehnika i policijska vozila.

U Vitebsku se također održava mirni protest, u kome učestvuje nekoliko stotina građana.

Demonstranti su prikupili oko 700 potpisa za peticiju u kojoj traže da se ponište rezultati glasanja u Vitebsku, da se prekine nasilje i oslobode uhapšeni. 

U Grodnu se okupljenima obratio gradonačelnik, koji nije želio da govori o legitimnosti izbora, već je demonstrante pozvao na mir. 

U Belorusiji su održani predsjednički izbori 9. avgusta, a sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osigurao je novi mandat sa 80,08 posto glasova, dok je njegova glavna rivalka Svetlana Tihanovska dobila 10,09 procenata podrške birača. 

Nakon objavljivanja rezultata izbora, za koje demonstranti smatraju da su pokradeni, u mnogim gradovima širom zemlje izbili su masovni protesti koji su u nekim slučajevima eskalirali u sukobe sa policijom.

Protesti se održavaju od nedjelje.

NA VRH

Komentari