RUSIJA

Deutsche Welle: "Sputnjik V" je Putinov lični uspjeh

Ako je vjerovati Kirilu Dmitrijevu, šefu Ruskog investicionog fonda (RDIF), više od 20 zemalja već je izrazilo interes za rusku vakcinu protiv korone

Vladimir Putin. Agencije

Avaz.ba

15.8.2020


Datum, 11. avgust 2020. godine ostat će zapamćen kao dan kada je ruski predsjednik Vladimir Putin dao neobičan uvid u svoj privatni život. Jedna od njegovih kćerki vakcinisanaje protiv korone novim ruskim lijekom, naveo je on.

Jedva da je imala ikakve neželjene efekte, osim blago povišene temperature. Vakcina je dobra. Njegova kćerka je dobro, piše Deutsche Welle (DW).

Ova neobična otvorenost ruskog predsjednika imala je za cilj između ostalog da uvjeri rusko stanovništvo u uspjeh nove vakcine. Vakcine koja nije prošla kroz sve faze kliničkog ispitivanja.



Naziv vakcine protiv korone proizveden u Rusiji je Sputnik V. Agencije

Naziv vakcine protiv korone proizveden u Rusiji je "Sputnjik V". To je bilo i ime sovjetskog satelita, čije je uspješno lansiranje 1957. pokrenulo utrku za tehničku nadmoć u svemiru.

To se još zove i PR efekat. Koliko je on zaista efikasan za Rusiju s finansijskog stanovišta, ostaje da se vidi. Ako je vjerovati Kirilu Dmitrijevu, šefu Ruskog investicionog fonda (RDIF), više od 20 zemalja već je izrazilo interes za "Sputnjik V". Pregovara se sa potencijalnim kupcima u Latinskoj Americi, Bliskom Istoku i Aziji, rekao je Dmitrijev za ruski list Komersant.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.