PODRŠKA

Bivši američki državni sekretar Džon Keri: Džo Bajden je budio svijest o genocidu na Balkanu

Njegov moralni kompas je uvijek pokazivao u pravom smjeru

Joe Biden. Arhiv

Avaz.ba

19.8.2020

Tokom druge večeri virtuelne konvencije Demokratske partije SAD-a podršku kandidatu za predsjednika Džo Bajdenu (Joe Biden) dali su bivši predsjednici Džimi Krter (Jimmy Carter) i Bil Klinton (Bill Clinton), ali i bivši državni sekretari, republikanac Kolin Pavel (Colin Powell) i demokrata Džon Keri (John Kerry). Keri, koji je s Bajdenom sarađivao u američkom Senatu, ali i u vrijeme administracije Obama-Bajden, tokom govora kojim je podržao Bajdena, osvrnuo se i na njegov rad u Senatu, gdje se dotakao i Balkana. U cjelosti prenosimo Kerijev govor tokom virtuelne konvencije.

- Zdravo, ja sam Džon Keri. Kroz osam godina Obama-Bajden administracije mi smo važili kao primjer. Eliminisali smo prijetnju od iranskog nuklearnog oružja. Izgradili smo koaliciju 68 zemalja protiv tzv. Islamske države. Napravili smo dogovor o klimatskim promjenama koji je podržalo 195 zemalja. Zaustavili smo ebolu da ne postane pandemija. Donald Tramp (Trump) je naslijedio rastuću ekonomiju i mnogo mirniji svijet i kao i sve ostalo što je naslijedio to je bankrotiralo. Kada ovaj predsjednik otputuje u insotranstvo to nije mirovna misija, to je pogrešan potez. On uništava naša savezništva i piše ljubavna pisma diktatorima. Amerika zaslužuje predsjednika kojeg će se poštovati, a ne kojem se smiju. Donald Tramp se pretvara da Rusija nije ugrozila naše izbore.


Nije uradio ništa protiv Rusije koja ucjenjuje glave naših vojnika. On ne brani našu zemlju. On ne zna kako odbraniti naše trupe. Jedina osoba koju želi braniti je on sam. Krajnja linija je: naši interesi, naši ideali, naši hrabri muškarci i žene u uniformi ne mogu sebi priuštiti još četiri godine Donalda Trampa. Naše trupe se ne mogu izvući iz prijetnje dok se on krije u bunkeru Bijele kuće. Oni trebaju predsjednika koji će se zauzeti za njih. Predsjednik Bajden hoće. Džoev moralni kompas je uvijek pokazivao u pravom smjeru od borbe za uništenje aparthejda do borbe da probudi svijest po pitanju genocida na Balkanu. Džo razumije da nijedno od ovih pitanja u današnjem svijetu ni nuklearno oružje, ni izazov izgradnje boljeg poslije COVID-a, ni terorizam, i posebno ne klimatske promjene ne mogu biti riješeni bez ujedinjavanja nacije. Džo razumije da naše vrijeme ne limitiraju našu moć nego je uvećavaju. On zna da ne možemo širiti demokratiju u svijetu ako je ne praktikujemo kod kuće. On zna da čak i SAD trebaju prijatelje na planeti. Prije Donalda Trampa smo govorili o američkoj posebnosti. Jedina posebna stvar o vanjskoj politici Donalda Trampa je da smo danas više izolirani nego ikada prije. Džou Bajden zna da nismo posebni zato što se time dičimo nego da smo posebni jer radimo izuzetne stvari. 6. juna 1944. mladi Amerikanci su dali svoje živote na plažama Normandije da oslobodimo svijet od tiranije. Iz pepela rata napravili smo mir i izgradili svijet. To je ono što je i što ostaje posebno. To je suprotno od svega za šta se zalaže Donald Tramp. Ovo je trenutak da se izborima za sigurnost SAD-a i svijeta - kazao je milionima ljudi širom svijeta bivši državni sekretar Džon Keri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.