SJEVERNA KOREJA

Kim Džong Un zbog stresa imenovao lidera broj dva?

Kim je i dalje zadržao "apsolutnu vlast", ali da bi smanjio nivo sopstvenog stresa, neke nadležnosti prebacio je drugima

Kim Jo-džong. Agencije

Avaz.ba

20.8.2020

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un dodijelio je više ovlašTenja svojim saradnicima, uključujući i svoju sestru Kim Jo-džong, tvrdi južnokorejska obavještajna služba. 

Kim je i dalje zadržao "apsolutnu vlast", ali da bi smanjio nivo sopstvenog stresa, neke nadležnosti prebacio je drugima, dodaje Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje.

Kako navodi BBC, seulska obavještajna služba je u prošlosti umjela da pogriješi kada se radi o njenom sjevernom susjedu. Ove tvrdnje su iznijete na današnjoj zatvorenoj sjednici skupštine Južne Koreje, nakon čega su poslanici o tome razgovarali sa novinarima.

Kako su naveli, Kimova sestra će od sada, između ostalog, imati nadležnosti nad politikom prema SAD i Južnoj Koreji, i "de facto je lider broj dva", mada njen brat "nije izabrao nasljednika".

Neki analitičari su veoma skeptični prema ovim informacijama, imajući u vidu da se ovog mjeseca nije pojavila na dva važna sastanka, što je kod nekih podgrijalo sumnje da je zapravo sklonjena.

Na prvom mjestu, ona je mlađa sestra Kim Džong Una, i jedina od njegovih najbližih rođaka koju smatraju bitnim i moćnim saradnikom sjevernokorejskog lidera. Rođena 1987, četiri godine je mlađa od Kima. Oboje su zajedno živjeli i studirali u Bernu u Švajcarskoj.

Pažnju međunarodne javnosti je prvi put zadobila 2018, kao prva članica Kimove dinastije koja je posjetila Južnu Koreju. Bila je dio delegacije Zimskih olimpijskih igara, koje su zajednički organizovale obje Koreje. Takođe je sa bratom organizovala međunarodne samite, uključujući i one sa južnokorejskim predsjednikom Mun Dže-inom, kineskim Si Đinpingom i američkim Donaldom Trampom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.