EKOLOGIJA

Milioni tona plastike plutaju Atlantskim okeanom

Količina plastike od 21 milion tona mogla bi u potpunosti napuniti gotovo 1.000 kontejnerskih brodova

Sedam hiljada čestica po kubnom metru morske vode. Pixabay

Avaz.ba

21.8.2020

Prema najnovijim naučnim istraživanjima objavljenim u časopisu "Nature Communications", u Atlantskom okeanu pluta između 12 i 21 milion tona plastičnih predmeta.

Prof. Džejmi Vudvard (Jamie Woodward), stručnjak za zagađenje plastikom, sa Univerziteta u Mančesteru, istakao je kako rezultati potvrđuju ranija istraživanja da su gomile mikroplastike u okeanima puno veće nego što se to pretpostavljalo, prenosi BBC.

Takva količina plastike od 21 milion tona mogla bi u potpunosti napuniti gotovo 1.000 kontejnerskih brodova, navodi se.

Istraživanje koje je predvodio britanski Nacionalni centar za okeanografiju, obuhvatilo je nivoe gornjih 200 metara okeana tokom ekspedicije po sredini Atlantika.

Katsia Pabortsava, iz Nacionalnog centra za okeanografiju, koja je vodila istraživanje, rekla je da su mjerenjem mase vrlo malih plastičnih čestica, ona i njene kolege došli do zaključka da je količina plastike u okeanu puno veća od prethodne slike. Kao razlog tome je navela da prije nisu mjerili najmanje sitne čestice.

U svojoj ekspediciji – od Velike Britanije do Falklandskih ostrva – ona i njene kolege otkrili su i do 7000 čestica po kubnom metru morske vode.

Analizirali su svoje uzorke na tri najčešće korištena i najčešće odbačena polimera – polietilen, polipropilen i polistiren – materijali koji se često koriste u pakiranjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.