AMERIKA

Guverner Kalifornije: Više od 485.000 hektara pretvoreno u pepeo

Prvi požar izbio je 8. avgusta sjeverno od San Franciska i oko 22 posto vatre je pod kontrolom

Uništeno 100 kuća. Agencije

Avaz.ba

25.8.2020

Hiljade američkih, kanadskih i australijskih vatrogasaca raspoređenih u Kaliforniji kako bi obuzdali požare koji danima haraju tom američkom državom, uspjeli su u noći sa ponedjeljka na utorak da napreduju, zbog povoljnijih vremenskih uslova.  

Prema riječima guvernera Gavina Njusama, više od 485.000 hektara, što je otprilike površina Velikog kanjona, pretvoreno je u pepeo u požarima kojih trenutno ima 625 od kojih je 17 velikih, a dva su najveća u historiji Kalifornije.

Prvi požar izbio je 8. avgusta sjeverno od San Franciska i oko 22 posto vatre je pod kontrolom, dok je drugi, koji je buknuo istog dana jugoistočno od San Franciska, oko 10 posto pod kontrolom.

Većina tih požara nastala je zbog udara gromova i rekordno visokih temperatura u centralnim i sjevernim djelovima Kalifornije. Uništeno je više od 100 kuća, a ugroženo je 100.000 dodatnih zgrada, navode vlasti.

Ukupno 14.000 vatrogasaca poslato je na lice mjesta iz Kalifornije, ali i drugih američkih država, kao i iz Australije i Kanade, kako bi pokušali da obuzdaju požare. Požari, koji su ove godine neviđenih razmjera, obično se javljaju između avgusta i novembra.

Visoke temperature i niska vlažnost koje su prošle sedmice doprinijele širenju vatre, od ponedjeljka su donekle smanjene, pa su vatrogasci mogli da malo predahnu. Oluje sa grmljavinom koje su bile predviđene za nedjelju i početak sedmice, na kraju nije bilo, ali su vlasti pozvale stanovnike da i dalje budu oprezni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.