SVE VIŠE INFICIRANIH

U Turskoj 300.000 zaraženih, ljekari sumnjaju u službene brojke

Tursko ministarstvo je objavilo da je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.538 novih slučajeva zaraze

Umrlo više od 7.000 ljudi. afp

Fu. M. / Avaz.ba

19.9.2020

Broj slučajeva zaraze novim koronavirusom u Turskoj je u subotu prešao 300.000, objavilo je ministarstvo zdravstva te zemlje, dok vlasti pokušavaju obuzdati novo ubrzano širenje zaraze, a ljekari dovode u pitanje službene brojeve zaraženih i umrlih.

Tursko ministarstvo je objavilo da je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.538 novih slučajeva zaraze te ih je ukupno od početka širenja covida-19 301.348. Broj umrlih od te bolesti se povećao za 68, na 7.445.

Novi znatan rast broja zaraženih u Turskoj je izazvao napetosti između ljekara koji kažu da se u službenim podacima umanjuju razmjeri širenja bolesti i političara koji optužuju udruge djelatnika u zdravstvu da potkopavaju napore na suzbijanju epidemije.  


Ljekari u Turskoj su ove sedmice nosili crne vrpce u znak sjećanja na umrle kolege, a protest je uključivao i kampanju na društvenim mrežama s porukom vladi: "Vi ne znate upravljati krizom: mi smo iscrpljeni."

Mnogi liječnici dovode u pitanje službene brojeve zaraženih i umrlih od covida-19 tvrdeći da, iako nemaju svoje neovisne podatke za cijelu državu, razmjeri koje vide na lokalnim razinama nisu u skladu sa širom slikom koju iznosi vlada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.