BJELORUSIJA

U Minsku se hapse demonstranti, na ulicama je policija u uniformama i fantomkama

Snažna prisutnost policije je i pred predsjedničkom palačom, pred kojom je 66-godišnji Lukašenko dvaput snimljen kako paradira s kalašnjikovom.

EPA. Demonstracije u Bjelorusiji

Avaz.ba

20.9.2020

Stotine policajaca i pripadnika vojske raspoređene su na ulicama kako bi spriječile novi masovne demonstracije protiv Lukašenka koji se nastavlja šestu nedjelju zaredom.


Zatvorene su podzemne željeznice

Vojnici s jurišnim oružjem raspoređeni su pred Palačom republike i okolnim ulicama dok se demonstranti kreću pješice prema središtu grada. Vlasti su zatvorile postaje podzemne željeznice i usluge operatera pokretnih telefonskih linija. 

Snažna prisutnost policije je i pred predsjedničkom palačom, pred kojom je 66-godišnji Lukašenko dvaput snimljen kako paradira s kalašnjikovom.


Prošlu nedjelju na ulice je izašlo najmanje 100.000 ljudi

Evropska unija je izbore 9. augusta u Bjelorusiji proglasila "ni slobodnima ni pravednima" te je osudila nasilje nad prosvjednicima koje je nazvala "neproporcionalnim i neprihvatljivim". 

Lukašenko, koji je na vlasti već 26 godina, na takve ocjene odgovara da su prosvjedi urota zapadnih sila te je od svoje saveznice Rusije nedavno osigurao 1,5 milijardi eura pomoći. U Bjelorusiji se od spornih izbora prosvjedi održavaju svaki dan. Prošli vikend je na ulice glavnog grada Minska izašlo najmanje 100 tisuća ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.