ODLUKE

Vrhovni sud Pakistana spriječio izručenje osumnjičenog za terorizam SAD-u

U odluci se navodi da između Islamabada i Washingtona ne postoji sporazum o ekstradiciji

Sud je također zatražio da im u naredne dvije sedmice budu dostavljeni detalji svih sporazuma o ekstradiciji. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

21.9.2020

Vrhovni sud Pakistana spriječio je izručenje američkog državljanina pakistanskog porijekla osumnjičenog za terorizam, prenosi Anadolija. 

Kako navode lokalni mediji, sud kojim predsjedava sudija Mushir Alem razmotrio je molbu koju je podnio otac osumnjičenog te je odbio provesti odluku Vlade o izručenju Talhe Haroona Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U odluci se navodi da između Islamabada i Vašingtona ne postoji sporazum o izručenju.

Sudija Gazi Emin, član Sudskog vijeća, kazao je da "Sjedinjene Američke Države bez postojanja bilo kakvog sporazuma odvode koga kod žele".

- Pakistan je suverena zemlja. Na osnovu kakvih dokaza optuženi mora biti izručen? Zaštitit ćemo naše građane u skladu sa postojećim zakonima - rekao je ovaj sudija.

Sud je također zatražio da im u naredne dvije sedmice budu dostavljeni detalji svih sporazuma o ekstradiciji sa SAD-om i Velikom Britanijom, ukoliko uopšte postoje.

Američki Federalni istražni biro (FBI) tvrdi da je Haroon simpatizer ISIS-a te da je planirao napade u New Yorku u junu 2016. godine, slične onima u Parizu. Haroon je uhapšen u Pakistanu 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.