BIJELA KUĆA

Tramp kažnjava osobe koje pomažu Iranu u razvoju oružja

Vlasti u Teheranu predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti

Tramp: Novi udarac starom neprijatelju. Arhiv

Avaz.ba

21.9.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) donio je izvršni nalog o blokiranju imovine osoba u SAD koje imaju veze s razvojem konvencionalnog oružja Irana.

Ovaj nalog se odnosi na bilo koju osobu koja je državni sekretar odredi, u dogovoru s ministrom finansija, a koja se se bavila bilo kojom aktivnošću koja doprinosi snabdijevanju, prodaji ili prenosu oružja ili sličnog materijala, uključujući rezervne dijelove, u Iran ili iz te zemlje.

Dokument se odnosi i na osobe koje pružaju bilo kakvu tehničku pomoć Iranu u ovim aktivnostima.

Sva imovina i interesi u imovini ovih osoba koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, bit će blokirani i neće se moći se prenositi, izvoziti, biti povučeni, ili korišteni na drugi način.

Kako se navodi u dokumentu, politika Sjedinjenih Država i dalje ostaje da se suprotstave zlonamjernom utjecaju Irana na Bliskom istoku, uključujući prijenos i nabavku konvencionalnog oružja i sličnog materijala.

- Prijenos oružja ili srodnog materijala ili vojne opreme u Iran i iz njega predstavlja kontinuiranu prijetnju regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti, što dokazuje kontinuirana vojna podrška Irana koja podstiče tekući sukobe u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu – navodi Tramp.

Iran dalje stoji, ima koristi od učešće u trgovini konvencionalnim oružjem tako što jača svoje odnose s drugim režimima, smanjuje svoju međunarodnu izolaciju i ostvaruje prihod koji potom koristi za podšku terorističkim grupama i finansiranje štetnih aktivnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.