KAŽNJAVANJE LUKAŠENKA

EU ove sedmice raspravlja o sankcijama Bjelorusiji

Iskazali smo veliku solidarnost s građanima Bjelorusije, izjavio Grlić Radman

SvetlanaTihanovskaja. afp

Fu. M. / Avaz.ba

22.9.2020

Čelnici zemalja članica Evropske unije razmatrat će ove sedmice na samitu u Briselu mogućnost uvođenja sankcija za bjeloruski režim nakon što ministri vanjskih poslova o tome nisu uspjeli postići koncenzus.

Euvropska unija je pripremila sankcije za 40-ak osoba iz Bjelorusije, koje smatra odgovornim za represiju prema građanima, ali za odluku je potreban pristanak svih zemalja članica. Kipar uvjetuje svoj pristanak uvođenjem mjera protiv Turske kako bi prestala s istraživanjem nafte i plina u ciparskim vodama.

Jučer su ministri vanjskih poslova prije početka službenog sastanka imali radni doručak s bjeloruskom opozicionom čelnicom Svetlanom Tihanovskom.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su evropski ministri izrazili solidarnost s građanima Bjelorusije.

-  Iskazali smo veliku solidarnost s građanima Bjelorusije. Razmatrana je i mogućnost sankcija za određeni broj osoba, a za koji dan će Evropsko vijeće isto tako razmatrati eventualno uvođenje sankcija Turskoj. Postoji politička volja da se to isto tako napravi i u Bjelorusiji, ali potrebno je stanovito vrijeme - izjavio je Grlić Radman nakon sastanka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.