NAKON REMDESIVIRA

Evropska agencija za lijekove odobrila "deksametazon", jeftini lijek za liječenje korone

Evropska agencija naučnika saopćila je da se ovaj lijek može koristiti za liječenje odraslih i adolescenata kojima je potrebna terapija kiseonikom ili respiratorom

A. Č. / Avaz.ba

Koristiti se za liječenje odraslih i adolescenata

Foto: Agencije


Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od Covida-19 koji imaju problema s disanjem.

Time je otvoren put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje zaraženih koronavirusom, saopćeno je nakon što su razmotreni rezultati ispitivanja britanskih usom u Evropi, nakon remdesivira.  

Evropska agencija naučnika saopćila je da se ovaj lijek može koristiti za liječenje odraslih i adolescenata kojima je potrebna terapija kiseonikom ili respiratorom. 

Ispitivanje, pod nazivom "Recovery" (Oporavak), koje su sproveli naučnici s Univerziteta u Oksfordu, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od Covida-19.

Lijek je, u međuvremenu, odobren u Japanu za primjenu kod zaraženih korona virusom, prenosi Rojters.

Riječ je o lijeku koji se koristi već decenijama, koji je jeftin i lako dostupan, a često se upotrebljava u liječenju niza bolesti. 

Kompanije sada mogu da se prijave za licencu kod svojih nacionalnih regulatora ili u Evropskoj agenciji za lijekove za proširenu upotrebu lijeka, prenosi SEEbiz.

EMA navodi i da je preporučena doza za odrasle i adolescente, stariji od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, šest miligrana dnevno kroz deset dana. 

Evropska komisija izdaje odobrenje za lijekove i pritom obično slijedi preporuke EMA.

Više o temi Evropska agencija za lijekove

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na