REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Tramp skoro dostigao prednost Bajdena u ključnim državama, u nekima se vodi mrtva utrka

Online istraživanje javnog mnijenja, provedeno u septembru, pokazuje da su Bajden i Tramp izjednačeni u Floridi i Sjevernoj Karolini te da Bajden vodi za samo jedan postotni bod u Arizoni

Donald Tramp i Džo Bajden. Agencije

N. Aj. / Avaz.ba

26.9.2020

Istraživanja, koje je za "Reuters" proveo "Ipsos", pokazuju da je utrka za američkog predsjednika tješnja nego što to ukazuju ankete na nacionalnom nivou.

Ovo istraživanje pokazuje da je u ključnim saveznim državama demokrat Džo Bajden (Joe Biden) tek u neznatnoj prednosti pred republikanskim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump).

Prema toj anketi, Bajden je u maloj prednosti pred Trampom u tri ključne države, a u ostale tri vode mrtvu utrku.

Online istraživanje javnog mnijenja, provedeno u septembru, pokazuje da su Bajden i Tramp izjednačeni u Floridi i Sjevernoj Karolini te da Bajden vodi za samo jedan postotni bod u Arizoni. U Pensilvaniji, Bajden vodi za tri postotna boda te za pet u Viskonskinu i Mičigenu.

Tijesna utrka, više nego što se mislilo. Agencije

Sve navedene države bit će odlučujuće u odabiru pobjednika na izborima 3. novembra. Ne samo da imaju veliki broj stanovnika, već je u svakoj od njih ishod neizvjestan te je teško prognozirati kome će pripasti elektorski glasovi iz spomenutih država.

U svakoj od tih država, pojašnjava Reuters, razlika između dvojice kandidata je blizu ili unutar statističke greške, što znači da niti jedan kandidat nema jasnu prednost.

Ako se iščitavaju zajedno, ankete na nacionalnom nivou i po saveznim država pokazuju da bi ovogodišnji izbori mogli završiti isto kao i 2016., s demokratima s većinom osvojenih glasova, ali s republikancima koji će osvojiti Elektorski kolegij, koji broji 435 delegata, i Bijelu kuću.

Bajden trenutno ima prednost na nacionalnom nivou, ali Tramp ima gotovo iste šanse za pobjedu u ključnim državama, a time i dovoljno elektorskih glasova za drugi mandat.

Čini se da glasači u takozvanim "swing states" nisu kaznili Trampa zbog načina upravljanja korona krizom u onoj mjeri kao glasači u ostalim saveznim država, a osim toga, skloniji su mišljenju da je Tramp bolji od Bajdena kada je u pitanju ekonomija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.