ZBOG KORONAVIRUSA

Obračun SAD-a i Kine u UN-u, situaciju smirivala jedna od najmanjih država svijeta

Američko-kineski obračun odigravao se pred 193 članice UN-a, pri čemu se Kina zauzima za veći utjecaj multilateralizma nasuprot tradicionalnoj američkoj dominaciji

Avaz.ba / Hina

UN

Foto: EPA


Kad su se SAD i Kina ovaj sedmice u UN-u svađali oko covida-19 i klime, jedna od najmanjih država svijeta pozvala ih je u subotu na suradnju.

- Mikronezija poziva naše američke i kineske prijatelje da osnaže suradnju i prijateljstvo... Kako bi postigli ono što je najbolje za našu globalnu zajednicu, izjavio je predsjednik Mikronezije David Panuelo u videoobraćanju Općoj skupštini UN-a.

Mikronezija, zemlja sa 113.000 stanovnika, i njezini pacifički susjedi godinama su kolateralne žrtve diplomatskog rata između dviju najjačih gospodarskih sila svijeta. Kina preuzima od SAD-a utjecaj u regiji koju Vašington od Drugog svjetskog rata smatra svojim dvorištem.

Panuelo kaže da je njihovo suparništvo koristilo nekim državama na Pacifiku, ali je upozorio da "potencijalno prijeti pucanjem tradicionalnih savezništava u pacifičkoj zajednici i moglo bi biti kontraproduktivno za kolektivnu želju za postizanjem regionalne solidarnosti, sigurnosti i stabilnosti".

Američko-kineski obračun odigravao se pred 193 članice UN-a, pri čemu se Kina zauzima za veći utjecaj multilateralizma nasuprot tradicionalnoj američkoj dominaciji.

Napetosti između dviju supersile dosegnule su u Svjetskoj organizaciji točku usijanja na pitanju pandemije koronavirusa.

Više o:

SAD Kina UN
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na