NAKON POSJETE

Njemački predsjednik poručio Đukanoviću da je Crna Gora faktor stabilnosti regiona

Nije lako predati vlast, ali način na koji ste to uradili govori i o ljudskoj veličini i velikom političkom iskustvu rekao Štajnmajer

Piše: Fu. M.

Đukanović sa Frankom Valterom Štajnmajerom

Foto: Twitter


Predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) saopćio je da će njegova zemlja nastaviti da prati procese u Crnoj Gori, uz očekivanje da se zadrži proevropski pravac i članstvo u NATO-u.

On je to saopštio tokom susreta s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, koji je sinoć završio radnu posjetu Berlinu.

Đukanović se, kako je saopćeno iz kabineta Predsjednika, zahvalio na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi regiona, uz poruku da je Crna Gora postojano na putu usvajanja evropskog sistema vrijednosti i približavanja EU, fokusirana na dobijanje izvještaja EK o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, i stvaranje uslova za intenzivnije zatvaranje poglavlja, prenosi RTCG.

- Nije lako predati vlast, ni poslije 30 godina, ali način na koji ste to uradili govori i o ljudskoj veličini i velikom političkom iskustvu - rekao je Štajnmajer.

Kazao je da je Đukanović u izbornoj noći zadužio svoju zemlju, jer je priznanje dosta tijesnog izbornog rezultata pored lične vrline potvrdilo i demokratsku vjerodostojnost zemlje.

- Bilo bi štetno za državu ako bi neko doveo u pitanje dostignuća na putu u EU i to u trenutku kada su sva poglavlja otvorena. Njemačka je u regionu, u kojem vidi dosta nesigurnosti, Crnu Goru uvijek smatrala faktorom stabilnosti i vidjela je u ulozi medijatora. Nadamo se da će tako i ostati - zaključuje njemački predsjednik.

NA VRH

Komentari