100.000 DOZA

"AstraZeneci" dodijeljena sredstva za razvoj antitijela kojima se liječio Donald Tramp

Do kraja 2020. planira isporuku do 100.000 doza. Agencije

A. Č.

11.10.2020

Američka vlada dodijelila je kompaniji "AstraZeneca" 486 miliona dolara za razvoj i osiguranje zaliha do 100.000 doza antitijela za liječenje koronavirusa slične klase lijekova korištenih za tretman predsjednika Donalda Trampa (Trump) u vojnoj bolnici Walter Reed.

Dogovor, koji je sa tom farmaceutskom kućom sklopilo javno-privatno partnerstvo koje je osnovala Trampova administracija, podrazumijeva razvoj koktela antitijela koji može spriječiti COVID-19 pogotovo kod visoko-rizične populacije, osoba starijih od osamdeset godina, saopćio je američki Sekretarijat za zdravlje, poše je agencija Reuters. 

Taj tretman dospio je u centar pažnje nakon što se predsjednik Tramp liječio koktelom antitela kompanije "Regeneron".

Kompanija "AstraZeneca" saopćila je da do kraja 2020. planira isporuku do 100.000 doza i da bi američka vlada, prema posebnom sporazumu, u 2021. godini mogla nabaviti dodatnih milion doza, piše Reuters.

Američki zdravstveni zvaničnici su u petak saopćili da bi pacijentima oboljelim od Covida-19 moglo biti osigurano više od milion besplatnih doza za liječenje antitijelima – sličnih onima kojima je tretiran Donald Tramp.

Kompanije "Regeneron" i "Eli Lilly" obratile su se američkoj Upravi za hranu i lijekove da bi dobili odobrenje za upotrebu njihovih tretmana antitijelima.

Regeneron je u julu postigao dogovor vrijedan 450 miliona dolara o prodaji antitijela koja bi omogućila liječenje 300.000 pacijenata javno-privatnom partnerstvu koje je osnovala Trampova administracija.

Istovremeno, kompanija "Eli Lilly" saopštila je da nije potpisivala slične sporazume.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.