IZ BRISELA

Plenković: Treba ispitati jesam li ja bio meta napada

Predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru nazvao je "klaunom, koji bi bilo bolje da je ostao na estradi"

Andrej Plenković. Patrik Macek/PIXSELL

Fu. M.

15.10.2020

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u Briselu da će trebati ispitati je li on lično bio meta napada na Banske dvore u ponedjeljak, te je optužio neke stranke i medije za širenje mržnje i netolerancije a predsjednika da je posadio sjeme mržnje prema njemu, prenosi Index.

- Treba ispitati je li predsjednik vlade bio meta napada u ponedjeljak - izjavio je Plenković u Briselu, gdje je doputovao na dvodnevni samit Evropske unije.

On je prozvao za širenje atmosfere mržnje i netolerancije Domovinski pokret i Most. Predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru nazvao je "klaunom, koji bi bilo bolje da je ostao na estradi".

- Dogodio se pokušaj teškog ubojstva, po mom dubokom uvjerenju riječ je o kaznenom djelu s elementima terorizma budući da je riječ o unaprijed planiranom napadu na zgradu Vlade, pucano je na tri policijska službenika, da je bilo ljudi koji rade u Vladi tragedija bi bila još veća", kazao je premijer.

Kazao je i da će istraga pokazati koji su motivi napada te je li motiv bio ubistvo predsjednika vlade, odnosno njega.

- Nakon moje konferencije za tisak jučer došle su reakcije nekih političkih stranaka, očito su se prepoznali ono što sam govorio. Prepoznali su se huškači, tu mislim na Domovinski pokret i sve njegove frakcije. Upravo su oni u izbornoj kampanji izašli s tezom, zajedno s Mostom, suradnja s HDZ-om da, ali suradnja s Plenkovićem ne. Očito su njihove huškačke poruke koje puštaju u javnost kroz Bujicu, Hrvatski tjednik, kao dva eklatantna primjera širenja govora mržnje, koji su usmjereni prema meni, su potaknuli možda ovoga mladoga čovjeka da napravi ovakav napad, pokušaj teškog ubojstva s terorističkim elementima. Ovo je događaj bez presedana - kazao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.