SJEDINJENE DRŽAVE

U decembru će biti izvršena smrtna kazna za dvoje zatvorenika

Posljednja smrtna kazna nad ženom izvršena je u Mizuriju 1953. godine u plinskoj komori

A. J.

Pogubljene će biti izvršeno u američkom zatvoru "Terre Haute"

Foto: Agencije


Sjedinjene Američke Države planiraju pogubiti u decembru dvoje saveznih zatvorenika osuđenih za ubistvo, jednu ženu i jednog muškarca, a nakon 17-godišnje neformalne pauze to će biti osma i deveta izvršena smrtna kazna ove godine u SAD.

Liza Mogomeri (Lisa Montgomery), koja je zadavila trudnicu 2004. godine, bit će pogubljena 8. decembra, a Brendon Bernard (Brandon), koji je sa saučesnicima počinio dvostruko ubistvo 1999. godine, 10. decembra, objavilo je u petak američko Ministarstvo pravosuđa, prenosi Hina.

Posljednja smrtna kazna nad ženom izvršena je u Mizuriju 1953. godine u plinskoj komori.

Obje bi se smrtne kazne u prosincu trebale izvršiti smrtonosnom injekcijom u američkom zatvoru "Terre Haute", u Indijani.

Trampova administracija prekinula je 17-godišnju neformalnu pauzu u saveznim pogubljenjima u julu, nakon što je prošle godine usvojen novi protokol  po kojem će se pri smrtnoj kazni koristiti samo jedno sredstvo - barbiturat, a ne više kombinacija tri sredstva, kako je to bilo od 2003. godine.

To je izazvalo nove pravne kontroverze pa je u avgustu savezni sudija u Vašingtonu presudio da Ministarstvo pravosuđa krši Zakon o hrani, lijekovima i kozmetičkim proizvodima jer za nabavku visoko reguliranog barbiturata ne traži ljekarski recept.

Žalbeni je sud smatrao da kršenje samo po sebi ne predstavlja "nepopravljivu štetu" i dopustio nastavak saveznih pogubljenja. Nekoliko država koristi injekcije pentobarbitala pri izvršenju smrtne kazne.

Više o:

SAD Smrtna kazna
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na